• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Alanyi mentes lakásszövetkezet – áfa, tao

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes lakásszövetkezet használati díjat, azaz közös költséget szed a tulajdonosoktól a közös tulajdonban lévő épületrészek fenntartására. Állíthat ki, nem állíthat ki vagy kötelező kiállítania a tulajdonosok részére erről számlát? Tulajdonosok részére közös tulajdonú pincehelyiséget bérbe ad. A bérbeadásról állíthat, nem állíthat, kötelező kiadni számlát vagy számviteli bizonylatot? Ebből a bérbeadásból származó bevétele társaságiadó-alap lesz? A szövetkezet tulajdonában áll egy lakás, amit a gondnok részére biztosít szerény bérleti díjért. Szintén, mint előbb, a számlaadás és a társasági adó a kérdés. Nem tulajdonos részére üzletet ad bérbe. Nem elégszik meg a számviteli bizonylattal, számlát állít ki a bérbeadásról. Az áfakódja TAM (tárgyi), AAM (alanyi) vagy MAA (mentes az adó alól) lesz? A szövetkezet közvetített szolgáltatást végez. Üzlethelyiségben (nem tulaj) áramot számláz. Tulajdonosoknak saját vízfogyasztásukat. Számlázáskor az üzlethelyiség áramfogyasztása egy tekintet alá esik a bérbeadással áfa szempontjából, ezért lesz áfamentes? A tulajdonosok vízfogyasztása pedig azért, mert alanyi mentes a státusza? Tekintettel arra, hogy alanyi mentes a szövetkezet, ezért minden esetben AAM kódú számlát bocsát ki? A 12 millió alanyi mentes határba csak a közvetített szolgáltatások értéke számít? Hiszen a bérbeadás mindenképp mentes az áfa alól. Köszönettel.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close