• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Számviteli teljesítés kivitelezési szolgáltatások esetén

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fővállalkozóként építőipari tevékenységet folytat, számos kivitelező alvállalkozó partnerünk van. Az alvállalkozók az általunk kibocsátott teljesítésigazolás alapján számláznak. A teljesítésigazoláson azonban mindig két időpont szerepel: 1. a munka ún. készrejelentésének (építési naplóban dokumentált) időpontja, 2. a teljesítés elfogadásának időpontja, ami természetesen mindig későbbi. A kettő között az ellenőrzéssel megbízott kollégáink ellenőrzik a teljesítést a helyszínen, illetve a szükséges, alvállalkozó által beszerzendő vagy elkészítendő dokumentációk meglétét. Legtöbbször minden rendben van, azonban előfordul, hogy a készrejelentés dacára valamelyik dokumentáció hiányos, azt utólag pótolja a partner. A kérdés tehát az, hogy mi a helyes számviteli teljesítési időpontja az ilyen teljesítéseknek: a készrejelentés dátuma vagy az elfogadás dátuma? Év végén ez különösen fontos kérdés, mert ilyenkor előfordul, hogy a készrejelentés decemberi dátumú, de az elfogadás csak januárban történik meg. Jogos-e elhatárolni az előző évre a decemberi dátummal készrejelentett munka értékét? Én úgy gondolom, hogy ha mérlegkészítésig elfogadásra kerül a teljesítés, akkor igen.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close