• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozás számlázása külföldre

Adott egy katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó, aki fordítással foglalkozik. Egy ír céggel kötött keretszerződést 5 évre, ezalatt az idő alatt minden munkához egyedi megrendelés készül, mely tartalmazza a fordítandó oldalak számát, euróban az egységárat és a fizetendő ellenértéket, illetve a fordítási határidőt. Első kérdés, hogy ez az áfatörvény 58. paragrafusa alá tartozó esetnek minősül-e? A kifizetést euróban teljesíti a megrendelő, a vállalkozó forintszámlájára érkezik az összeg. Jól gondoljuk-e, hogy ez esetben csak euróban állítható ki számla, forintban nem? A munka elvégzését követően az ír cég webes felületén (amin keresztül az egész ügylet-megrendelés, munkaátadás, -átvétel stb. bonyolódik) a vállalkozó elektronikus aláírásával ellátva kiállít euróban egy „invoice”, azaz „számla” megnevezésű dokumentumot, ami félig-meddig automatikusan készül, beemelve a megrendelés adatait. Az ír cég ezen kívül semmilyen más bizonylatot nem kér/fogad el a vállalkozótól, szerződés szerint ez alapján fizet, a kiállításától számított 60 napon belül. Az „invoice” elnevezésű dokumentum nem tartalmaz minden adatot, amit a belföldi szabályok előírnak (például „e.v.”, „fordított adózás”,„kisadózó”, „áfatörvény területi hatályán kívül esik” kifejezés, az egyéni vállalkozó nyilvántartási száma), illetve nem a vállalkozó NAV-hoz bejelentett számlázóprogramjában készül, ezért a vállalkozó a saját számlázóprogramjában (is) állít ki számlát, ami már megfelel minden követelménynek. Helyesen jár-e el a számlakiállítás tekintetében az egyéni vállalkozó?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close