• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Egyéni vállalkozó vagy egyszemélyes kft. készletproblémája

1. Egy egyéni vállalkozó 2019-ben beszerzett egy lakáscélú ingatlant azzal a céllal, hogy felújítja, majd értékesíti. Így ezt a lakást készletnek tekintette, ezért költségként számolta el a felújítás költségeivel együtt, áfát nem vont le. A felújítás 2020-ban ért véget. A vírushelyzet kapcsán a lakásárak csökkenése miatt nem tudta volna nyereséggel eladni, ezért átmenetileg bérbeadással hasznosítja. Amennyiben 2020 végéig mégsem adja el, akkor át kell-e minősíteni tárgyi eszközzé? Milyen adóvonzata van az átminősítésnek? Kell-e önellenőrzést beadni a 2019. évre, mivel a lakás beszerzését és a felújítást ott költségként számolta el, vagy az átminősítés évében kell helyesbíteni a költségelszámolást? Az Szja tv. 11. sz. mell. II. szakasz d) pontja szerint a felújítás költségként elszámolható, ezért elég az ingatlan beszerzési árával korrigálni a költségelszámolást és megfizetni utána az adót? 2. Hogyan alakul az előbbi helyzet, ha az egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-t alapít, és készletét (anyag, áru, ingatlan) vagyoni hozzájárulásként – könyv szerinti értéken – beviszi a kft.-be? Az egyéni vállalkozó záró evallásában van-e adófizetési kötelezettség a kft.-be bevitt készlet miatt? Van-e illetékfizetési kötelezettsége a tárgyi eszközök és az ingatlan után a kft.-nek? A kft.-ben a bevitt készlet értékesítésekor mit kell könyvelni, mivel az egyéni vállalkozó költségként elszámolta? Ha a kft.-ben később átminősíti a lakást tárgyi eszközzé, akkor hogyan kell eljárni, lehet-e rá értékcsökkenést elszámolni az Sztv. és a Tao tv. szerint?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close