Hozzászólások 0

Gépjármű-bérbeadás

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Adott egy háziorvos, aki nyugdíjas, de mint egyéni vállalkozó praktizál. Ezen kívül egy gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaság kültagja. Szeretne vásárolni egy használt, dízel üzemanyagú gépjárművet, melyet szeretne bérbe adni az említett bt.-nek, melyben a beltag céges autóként használna. A kérdés az, hogy adózás szempontjából melyik esetben jár jobban, ha mint magánszemély vagy mint egyéni vállalkozó vásárolja meg, illetve adja bérbe a gépjárművet? (Az egyéni vállalkozásában már van egy gépjármű, melyet ő használ az orvosi tevékenységéhez.) Milyen adó megfizetésére és milyen mértékben kötelezett az egyik, valamint a másik esetben a bérbeadás után? Cégautóadót kell-e fizetnie? A bérleti díj kiszámlázása áfamentes-e, ha igen, mindkét esetben? A bérbeadással automatikusan együtt jár-e, hogy a bérbevevő mint üzembentartó szerepeljen a forgalmi engedélyben, vagy szabadon választott, és elegendő, hogy a bérleti szerződés alapján használja a gépjárművet? Valamilyen költség elszámolható-e a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadó részéről, értem ezalatt például az amortizációt? Amennyiben igen, milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Sipos Erika


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close