• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Alanyi adómentes beruházás értékesítése

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes adózó egy általa bérelt ingatlanon idegen ingatlanon végzett beruházásként egy, a jelenlegi tevékenységéhez szükséges kiegészítő épület építésébe kezdett. A telek nem az ő tulajdona, oda a bérbeadó engedélyével épít. Azonban az építés befejezése előtt a bérleti szerződés megszűnik, a folyamatban lévő beruházást értékesítené a bérbeadó számára. Mivel a tárgyi eszköz értékesítésekor nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ezért áfával növelt értéken számláz. Áfa levonására a beruházás eddigi szakaszában nem volt jogosult, azonban a vásárláskor felszámított adóra utólag az értékesítéskor adólevonási jogot érvényesíthet, a levonási joggal kapcsolatos általános szabályok szerint (áfatörvény 136. §). Mivel egy folyamatban lévő ingatlanberuházásról beszélünk, használatba vételi engedély nincs. Jól értelmezem-e, hogy most az alanyi adómentes adózó ezen beruházás értékesítésekor áfafizető és áfalevonási joggal is rendelkező adózóként adja be az áfabevallását az érintett beruházás tekintetében?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close