Hozzászólások 0

EU-s vásárlás

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező alanyi adómentes egyéni vállalkozó termékvásárlásokat folytat Lengyelországból. A közösségi adószámát nem adta meg, így a lengyel fél az ottani áfaszabályok szerinti egyenes áfás számlát állított ki több alkalommal is. Egy szlovák partnertől történő vásárlás folytán tévedésből megadta a magyar adószámát, amelyet ellenőriztek és közösségi adószámként beazonosítottak és fordított áfás számlát állítottak ki a részére. Az egyéni vállalkozó továbbra is szeretne élni a 10 000 euró beszerzési értékhatárral járó egyenes áfás fizetéssel, azonban a szlovák fél, hivatkozva a 2006/112/ES irányelvet, amely a 222/2004 Z.z. jogszabályi helyre nem hajlandó számlát módosítani, és egyenes áfás számlát kiállítani. Mivel ezen országokban kedvezőbb az áfakulcs, mint itthon, ezért mindenképpen szeretné fenntartani a kedvezőbb állapotot. Jogosan tagadja-e meg a szlovák fél a számlamódosítást? Amennyiben igen, akkor az EU területéről történő vásárlások esetében valamennyi ország esetében szükséges a közösségi adószámát megadnia, vagy csak a szlovák ügyletek esetében? Van-e bármilyen lehetőség, hogy továbbra is az adott ország áfáját fizesse meg az ottani szabályok szerint?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close