További témák
Hozzászólások 0

Bt.-kültag elhalálozása

Tisztelt Szakértő! A következő probléma megoldásához kérném a segítségét. Ügyfelem egy kft. tulajdonosa, a kft. ügyvezetője az élettársa. 2003-ban ügyfelem édesanyja alapított egy bt.-t, amelynek ügyfelem a kültagja, de ő nem vett részt a bt. tevékenységében, sőt a családi kapcsolat megromlása miatt nem is volt tudomása a bt. tevékenységéről évekig. Az édesanyja meghalt, így most az ügyfelemnek kell rendeznie a bt. zárását. A könyvelési anyagokból kiderült, hogy már évek óta gyakorlatilag nem működött a bt., de adótartozása és pótléktartozása van: 221 000 Ft. A pénztárban összesen 29 000 Ft van. A tartozás kifizetéséhez szüksége van kölcsönre a bt.-nek, viszont ügyfelem végelszámolással szeretné megszüntetni, de ha tagi kölcsönt nyújt, akkor még ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettsége is keletkezne a bt.-nek. A Tao. tv. 3. számú mellékletének 13. pontja szerint, ha az adózó visszafizetési kötelezettség nélkül véglegesen átad pénzeszközt, és rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társasági adóbevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol, amennyiben a juttatásban részesülő vállalkozási tevékenységet nem végez, akkor az adózónak nem kell adóalapot növelnie? Előre is megköszönöm: Zsmami


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X