Hozzászólások 0

Bt.-kültag elhalálozása

Tisztelt Szakértő! A következő probléma megoldásához kérném a segítségét. Ügyfelem egy kft. tulajdonosa, a kft. ügyvezetője az élettársa. 2003-ban ügyfelem édesanyja alapított egy bt.-t, amelynek ügyfelem a kültagja, de ő nem vett részt a bt. tevékenységében, sőt a családi kapcsolat megromlása miatt nem is volt tudomása a bt. tevékenységéről évekig. Az édesanyja meghalt, így most az ügyfelemnek kell rendeznie a bt. zárását. A könyvelési anyagokból kiderült, hogy már évek óta gyakorlatilag nem működött a bt., de adótartozása és pótléktartozása van: 221 000 Ft. A pénztárban összesen 29 000 Ft van. A tartozás kifizetéséhez szüksége van kölcsönre a bt.-nek, viszont ügyfelem végelszámolással szeretné megszüntetni, de ha tagi kölcsönt nyújt, akkor még ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettsége is keletkezne a bt.-nek. A Tao. tv. 3. számú mellékletének 13. pontja szerint, ha az adózó visszafizetési kötelezettség nélkül véglegesen átad pénzeszközt, és rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társasági adóbevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol, amennyiben a juttatásban részesülő vállalkozási tevékenységet nem végez, akkor az adózónak nem kell adóalapot növelnie? Előre is megköszönöm: Zsmami


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X