• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Áfacsoport arányosításba bevont áfája

Tisztelt Szakértők! Csoportos áfával kapcsolatban merült fel több kérdésünk. Adott egy áfacsoport, ahol van olyan csoporttag, aki olyan tevékenységet is végez, amely áfa alól mentességet élvez. Ennek alapján a beszerzéseinél tekintettel kell lenni arra, hogy mentességet élvező tevékenysége kapcsán történt a beszerzés vagy áfaköteles tevékenységéhez használja fel azt. Ha a tételes elkülönítés nem megvalósítható, és olyan arányt sem tud képezni, amely pontos lenne, arányosításba vonja azokat a beszerzéseit, ahol nem állapítható meg egyértelműen a kapcsolódó felhasználás. Ilyen módon az áfatörvény szabályozása alapján számított arányszámmal vezeti át időszak végén levonásba az áfa összegét is. Kérdésünk lenne, hogy az áfacsoport esetén is így működik? Vagyis minden tag, akinek van beszerzése, mely esetleg csoporton belül vagy csoporton kívülre (más tag által) kerül felhasználásra mentes értékesítéshez, úgy kell eljárjon, hogy arányosításba veszi az adott beszerzés áfa összegét. A képviselő pedig az áfabevallás összeállításakor a csoport minden (!) áfás és mentes értékesítése figyelembevételével állapítja meg az arányt. Ilyen esetben az egymás közötti értékesítések nem számítanak mentes értékesítésnek, hiszen azok eleve nem mentességet élveznek, hanem áfatörvény hatályán kívüli ügyletnek minősülnek. Az arány megállapítása után az egyes tagokra jutó arányos áfa feladását le le kell könyvelni, ezek után lehet az összesített adatokkal elkészíteni a bevallást.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close