További témák
  • Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Magyar adószámos külföldi cég adózása

Tisztelt Tanácsadó Úr/Hölgy! Külföldi anyavállalatunk magyar adószámmal rendelkezik, Magyarországon bejegyzett telephellyel, fiókteleppel nem rendelkezik. Magyarországon üzletszerűen gazdasági tevékenységet nem folytat, csak Németországban kereskedik termékekkel. A külföldi anyavállalat magyarországi tevékenysége csupán annyi, hogy vásárol Magyarországon szerszámokat (magyar beszállítóktól), amelyeket nem szállíttat ki Németországba, hanem Magyarországon, a leányvállalat telephelyén tárolja ezeket a szerszámokat. A leányvállalat használja a szerszámokat a telephelyén, de a használatért a leányvállalat ellenértéket nem fizet. A szerszámok karbantartását, átalakítását is az anyavállalat végezteti el itt, Magyarországon. Kérdésem az lenne, hogy a szerszámok és azok karbantartása után az anyavállalat az áfát visszaigényelheti-e a magyar adóhatóságtól? És keletkezik-e bármilyen áfafizetési kötelezettsége az anyavállalatnak a leírt magyarországi tevékenysége alapján? Amennyiben a leányvállalat ellenértéket fizetne a szerszám használatáért, akkor azt a magyar vagy a külföldi adószámával kellene számláznia az anyavállalatnak? Társaságiadó-fizetési vagy kettős könyvvezetési kötelezettsége keletkezik-e esetleg az anyavállalatnak a magyarországi tevékenységei miatt? Köszönettel. Kiss Anita


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X