Hozzászólások 0

Lakóingatlan értékesítése 5%-os áfatartalommal

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanberuházással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég saját területén, saját maga részére generálkivitelező által építtetett egy "irodaegység" megnevezésű ingatlant. A kivitelezés során a beruházó cég, igaz nagyon kevés értékben, de saját maga is szerzett be építési anyagokat a beruházáshoz. Az építkezés áfatartalmát jogosult volt levonásba helyezni, melyet le is vont. A használatbavételi engedély még nem került kiadásra. Mindeközben arra jutott a cég vezetése, hogy nincs szüksége az irodaegységre, inkább értékesíti. Könyvelésében átvezette a beruházásokról a készletekre a befejezetlen beruházást. Az építésügyi hatóságnál kérelmezte, hogy az építési engedélyt "irodaegységről" "lakás-ra" változtassák. Kérdésem: eladhatja-e a beruházó cég a félkész ingatlant, amely építési engedélyén már lakás van, 5%-os áfával (a félkész lakás minden fizikális paramétere megfelel az áfatörvény által írt 5%-os áfás értékesítés feltételeinek)? Nem kizáró ok-e az a tény az 5%-os áfa használatára, hogy az építkezéshez a beruházó cég vásárolt anyagot a generál kivitelező megléte mellett (melyet a generálkivitelező épített be)? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm. Belcsug Angéla


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close