Hozzászólások 0

Közösségi szolgáltatás igénybe vétel áfamentes alanyok között

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák és egy magyar szervezet (előbbi színház, utóbbi közalapítvány, amely vállalkozási tevékenységet nem folytat). Mindkét szervezet a saját országában alanyi áfamentességet választott. A szlovák szervezet Magyarországon előadott színdarabot számláz a közalapítványnak. A szlovák szervezet áfa nélkül számláz ugyan, de nem közösségi szolgáltatásnyújtás jogcímén, hanem azért, mert belföldi (szlovák áfamentes) értékesítésnek tekinti. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő-e ez a gyakorlat, mert én azt gondoltam, hogy közösségi szolgáltatásnyújtás történik, magyarországi teljesítési hellyel, közösségi adószámot kellene kérni és áfafizetési kötelezettség is keletkezik. A színház belföldi partnerei szerint megfelelő a kialakult gyakorlat, mert az art. 22. § (5) és a NAV információs füzete alapján, akkor kell közösségi adószámot kérni, ha "Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalanynak szolgáltatást nyújt, illetőleg tőle szolgáltatást vesz igénybe." "Abban az esetben, ha az alanyi adómentes úgy vesz igénybe szolgáltatást külföldi adóalanytól, hogy az igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye – az Áfa tv. 37-49. §-ainak megfelelő alkalmazásával – belföldre esik, akkor szintén nem járhat el alanyi adómentes minőségében." Az értelmezésbeli különbség abból adódik, hogy válaszuk szerint a szlovák fél nem áfaalany és ennek megfelelően számláz. Ez az indoklás szerintem rossz, de már nem tudom mi a helyes.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close