• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Magánszemély jövedelemadózásakor alkalmazandó nemzeti jog

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák állampolgárú magánszemély Ausztriában adóügyi illetőséggel rendelkező osztrák magáncégnél állt munkaviszonyban. Az osztrák magánszemély munkaviszonya az osztrák cégnél megszüntetésre került, ugyanakkor az osztrák cégtől – szociális indíttatásból az osztrák öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig – a magánszemély a munkaviszonya megszüntetése után is folyamatosan, havi rendszerességgel kap pénzösszeget. Az osztrák magánszemélynek az így kapott pénzösszegért semmilyen munkát nem kell végeznie, azt a korábbi, megszűnt munkaviszonyára tekintettel kapja. Az osztrák magánszemély Magyarországon letelepedett, egész évben életvitelszerűen Magyarországon él. 1. Az osztrák állampolgár magyarországi életvitelszerű 183 napot meghaladó magyarországi tartózkodása miatt magyar adóügy illetőségűvé válik-e? 2. A magyar vagy az osztrák adó-, illetve társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazandók-e a fentiekben meghatározott (véleményem szerint leginkább végkielégítésre hasonlító) Magyarországon semmilyen telephellyel vagy egyéb érdekeltséggel nem rendelkező osztrák magáncégtől kapott jövedelem? 3. Amennyiben a magyar adó-, illetve társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazandók a fenti jövedelemre, abban az esetben ez a jövedelem személyi jövedelemadó szempontjából egyéb jövedelemnek vagy munkabérnek, vagy más besorolású jövedelemnek minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X