• Névtelen kérdező
2

Adóköteles bevételnek számít-e?

Tisztelt Szakértő! Egy picit hosszan leírható kérdéssel fordulok Önhöz! Egyházunk TÁMOP-pályázat keretében nyert egy összeget, melyből különböző – az iskoláiknak, illetve az azokban tanuló diákoknak szóló – programokat valósíthatunk meg. A most problémát jelentő programunkra az ország minden – az egyházunkhoz tartozó – iskolájából hívtunk meg középiskolás diákokat. Ez azt jelenti, hogy egy vízparti településen megrendezett többnapos rendezvényre érkeztek diákok Nyíregyházáról, Győrből stb. A támogatási összeg terhére (amit a projekt költségvetésében alapból beterveztünk) az utazás költséget (vonat-, buszjegy) megtérítenénk részükre, azonban az egyház gazdasági osztálya szerint ez a gyerekek által hozott számlák alapján nem lehetséges, a projektért felelős személy(ek) javaslatára ugyanis az útiköltségről az egyház nevére kiállított számlát kértek a jegyek megváltása alkalmával. A gazdasági osztály szerint, ha ezen számlák alapján fizetnénk a gyerekek részére ki az utazási költség összegét, akkor az adóköteles bevételt jelentene náluk, így a kifizetett összegeket csökkenteni kellene az adó összegével, mivel a számla nem a gyerek saját nevére szól, hanem, mint írtam, az egyházéra. Valamint ők ezt a dolgot úgy magyarázzák, hogy a gyerekek az egyház tagjai, ezért az „kiküldte” őket erre a rendezvényre (egyébként jelentkezni lehetett rá, nem tette senki kötelezővé a résztvevők számára a jelentkezést, nem kaptak kiküldetési megbízást). Bevallom, számomra ez nem teljesen egyértelmű. Ha csak az szja-törvény 28. § (1) pontjából indulok is ki, akkor a gyerekek kezében a várható bevételükkel szemben egy szabályszerűen igazolt kiadás áll (a jegyről kiállított számla, mely ráadásul nem is a saját nevükre szól). Mivel a gazdasági osztályon dolgozó kollégáimmal nem tudunk dűlőre jutni, ezért gondoltam arra, hogy szakértőhöz fordulok. Kérem, ha érthető és egyértelmű volt a kérdésfeltevésem, akkor jogszabályi hivatkozásokkal együtt szíveskedjen nekem erre választ adni, mert ez az egy probléma sok időmet elveszi (az oda-vissza tologatás), és feltehetően ezzel későbbi félreértések is elkerülhetővé válnának. Köszönettel: Andrea


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close