• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Belföldi beszerzés áfája közösségi szolgáltatásnyújtása esetén

Tisztelt Szakértő! Egy magyar, áfafizetésre kötelezett cég Európai Uniós és svájci székhelyű társaságoknak végzi az alábbi szolgáltatásokat: értékesítési tréning szervezése, honlapfordítás, tolmácsolás. Ezeket a szolgáltatásokat áfa nélkül számlázza ki, mivel a szolgáltatást igénybevevő adóalanyok (mind adóalany) székhelye a Közösségen belül és Svájcban van. Kérdésünk az, hogy tekintettel arra, hogy a cég más bevételszerző tevékenységet nem végez, így helyénvaló-e az, hogy a felmerülő költségek (belföldi beszerzésű költségek) elszámolása után áfa szempontjából folyamatosan visszaigényelhető áfás lesz? Vagy azoknak a költségeknek az áfatartalmát nem vonhatnánk le, amelyek ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódnak? Például az értékesítési tréninget Magyarországon tartják meg, amelynek megszervezését elvégzi a magyar cég, majd a költségeket továbbszámlázza a megbízó uniós partner felé. A tréning során felmerülő költségek 27 százalékos áfát tartalmaznak (például vendéglátás díja, terembérleti díj), amelyet így a magyar cég visszaigényelhetne, vagy mivel áfa nélkül számlázza tovább, így nem igényelheti vissza őket, csak költségként veheti figyelembe? Válaszukat előre is köszönjük.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close