3

Katás vállalkozás hipabevallása

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk 2013. január 1-jétől a kata hatálya alá tartozott. Ezt a tényt változásbejelentési nyomtatványon be is jelentettük a helyi önkormányzat felé, majd az önkormányzatunknál előírt 1,9 százalékos hipa-előleget be is fizettük két részletben az önkormányzat felé. Ez a befizetés teljesen önkéntes volt, az előleg-fizetési kötelezettséget nem írták elő részünkre. Önkormányzatunk a 2,5 millió forint bevételt el nem érő vállalkozásokat mentesíti az hipa megfizetése alól. Bár úgy terveztük, hogy azt az összeget jóval meghaladja a bevételünk, végül győzött a pangó piac, és mindössze a 2 milliót sikerült elérni. Első kérdésem az, hogy ebben az esetben vissza tudjuk-e igényelni a befizetett előleget? Katás cégekre vonatkozhat-e (illetve vonatkozik-e) az önkormányzat adómentessége, vagy az előlegfizetés a katatörvény alapján kötelező, és nincs mentesség? A második (talán furcsának ható) kérdésem, hogy ha a hipa-előleg fizetésről a katatörvény rendelkezik, akkor kell-e egyáltalán hipa-bevallást készíteni? Kérdéseimmel tudom, hogy kézenfekvő lenne a helyi önkormányzathoz fordulnom. ezt meg is tettem, azonban ezekre a kérdéseimre nem tudtak (vagy nem akartak) egyértelmű választ adni...


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close