• Névtelen kérdező
2

Nyereményjáték

November 10-én feltett kérdésem így hangzott: Kereskedelmi cég ajándéksorsolásos nyereményjátékot szervez. A játékban való részvétel további feltétele, hogy a játékos 5 darab, a promócióban résztvevő termékeken megtalálható fóliacsíkot visszaküld a kft. címére, valamint megőrzi a vásárlást igazoló blokkot, és nyerés esetén ezt vagy ezeket szintén bemutatja. A nyereményjáték során az alábbi nyereményeket adják át: Fődíj: 1 darab kétszemélyes, 3 napos szállás és félpanziós ellátás egy magyarországi négycsillagos hotelben, az érintett hotel felajánlásával. Továbbá kisorsolnak 10 darab minőségi borokat tartalmazó borválogatást a felajánló borászat jóvoltából. Kézi sorsolással húzzák ki a nyertesek neveit. A főnyereményt az a pályázó nyeri el, akinek a nevét a sorsolás alatt elsőként kihúzzák. Kérdésem, hogy kinek, és milyen mértékű adót kell fizetni? Erre azt a választ kaptam, hogy a szja tv. 1 számú mellékletének 8.14. alpontja szerint adómentes. Kollégám véleménye szerint ajándéksorsolásnak minősül, külön engedély nem kell, de bejelentési kötelezettség terheli a céget az állami adóhatóság felé. Az Szja tv. 76. § (1) bekezdés értelmében az ajándéksorsolásból származó nyeremény címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni. A (3) bekezdés szerint, ha ha a nyeremény nem pénz, hanem más vagyoni érték, a kifizetőt terhelő adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,19-szerese, az adó 16 százalék. Eho fizetése az ajándéksorsolást nem terheli. Helytálló-e véleménye ?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close