8002/1999. (AEÉ. 6.) APEH tájékoztató

a számla-, egyszerűsített számla és nyugtanyomtatványok értékesítésével kapcsolatban az adóhatósághoz teljesítendő adatszolgáltatásról

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. §-ában előírt kötelezettségek teljesítése érdekében az alábbi tájékoztatót adom ki. Az adózás rendjéről szóló - többször módosított - 1990. évi XCI. törvény (Art.) 3. sz. mellékletének K. pontja alapján a nyomtatványforgalmazó az általa értékesített számlákról, egyszerűsített számlákról és nyugtanyomtatványokról a székhelye szerinti illetékes első fokú állami adóhatósághoz adatszolgáltatást köteles teljesíteni. E jogszabály alapján a nyomtatványforgalmazó v...

8002/1999. (AEÉ. 6.) APEH tájékoztató
a számla-, egyszerűsített számla és nyugtanyomtatványok értékesítésével kapcsolatban az adóhatósághoz teljesítendő adatszolgáltatásról
A 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. §-ában előírt kötelezettségek teljesítése érdekében az alábbi tájékoztatót adom ki. Az adózás rendjéről szóló - többször módosított - 1990. évi XCI. törvény (Art.) 3. sz. mellékletének K. pontja alapján a nyomtatványforgalmazó az általa értékesített számlákról, egyszerűsített számlákról és nyugtanyomtatványokról a székhelye szerinti illetékes első fokú állami adóhatósághoz adatszolgáltatást köteles teljesíteni. E jogszabály alapján a nyomtatványforgalmazó vevőnkénti részletezésben köteles adatot szolgáltatni az általa értékesített nyomtatványok megnevezéséről, sorszámáról (tól-ig), a vevő nevéről, címéről és a vevő adószámáról. A nyomtatványforgalmazó ezt az adatszolgáltatást negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig teljesíti az első fokú állami adóhatósághoz. Az adatszolgáltatás kizárólag a számla, egyszerűsített számla és nyugtanyomtatványokra terjed ki, melyek az Áfa-törvény 13. § (1) bekezdés 16., 17., és 20. pontjában megjelölt bizonylatok.
A számla, egyszerűsített számla, nyugtanyomtatványt értékesítő forgalmazó az eladásról kiállított számlán a hivatkozott PM rendelet 1. § (2) bekezdése alapján köteles részletesen és rövidítések nélkül feltüntetni:
a) az értékesített nyomtatvány megnevezését,
b) a nyomtatvány kezdő és utolsó sorszámát és mennyiségét (db, tömb esetén annak darabszáma, megjelölve a tömb hány db-os)
c) a vevő nevét és címét (székhely, telephely vagy állandó lakóhely; irányítószám, utca és házszám),
d) a vevő adóigazgatási azonosítószámát.
I.
A nyomtatványforgalmazó adatszolgáltatási kötelezettségei
1. A nyomtatványforgalmazói tevékenység bejelentése
A nyomtatványforgalmazók a nyomtatványforgalmazási tevékenység megkezdésétől, illetve befejezésétől számított 15 napon belül kötelesek külön erről szóló levélben írásban tájékoztatni a székhely szerint illetékes adóhatóságot.
2. A nyomtatványok (számla, egyszerűsített számla, nyugta) értékesítésével kapcsolatos adatszolgáltatások
2.1 A hivatkozott PM rendelet 1. § (3) bekezdése értelmében a nyomtatványforgalmazó köteles az általa értékesített nyomtatványt a kibocsátott számla tőpéldánya alapján sorszám szerint nyilvántartani.
A nyilvántartás a következő adatokat tartalmazza:
a) a nyomtatvány megnevezése (nyugta, egyszerűsített számla, számla);
b) a nyomtatvány eladásának kelte;
c) a vevő neve, címe (székhelye), adószáma vagy adóazonosító jele (kizárólag őstermelő esetén);
d) az értékesített nyomtatvány betűjele, sorszáma (-tól -ig), mennyisége;
e) az értékesítésről kiállított. számla sorszáma.
Az Art. 3. számú melléklet K. pontjának 2. alpontja szerint a forgalmazók (alforgalmazók) a negyedévet követő 20-ig az értékesített nyomtatványról adatszolgáltatást kötelesek eljuttatni a forgalmazók székhelyén illetékes adóhatóság ügyfélszolgálatához.
Az adatszolgáltatásokhoz az 1. számú melléklet szerinti Adatkísérő lap két példányát kell mellékelni; amelyek egyben az adatszolgáltatás átvételének igazolására szolgálnak.
A nyomtatványforgalmazók az értékesített nyomtatványokról készített adatszolgáltatásokat a 2. számú melléklet szerinti nyomtatványon, vagy mágneslemezes adathordozón küldik meg az illetékes adóhatóság ügyfélszolgálatának.
II.
Az adatszolgáltatás szabályai
1. A nyomtatványforgalmazó feladata
- az adatszolgáltatás benyújtása,
- az adatszolgáltatás esetleges hibáinak kijavítása
2. Az adatszolgáltatást postán, vagy személyesen lehet benyújtani az illetékes adóhatóság ügyfélszolgálatához. Az adatszolgáltatást vagy csak mágneslemezen, vagy csak nyomtatványon lehet benyújtani.
3. Az adatszolgáltatás átvételének igazolása az Adatkísérő lap másodpéldányának visszaadásával történik.
4. Az Adatkísérő lapok és a bizonylatok beszerezhetők a nyomtatványellátó üzletekben.
A.
Az Adatkísérő lap kitöltésével kapcsolatos szabályok
Az adatszolgáltató adószáma, neve, címe adatmezőket a nyomtatványforgalmazó azonosító adataival kell kitölteni.
Az adatszolgáltatásért felelős személy aláírását követően az ügyintéző nevét, telefonszámát kell megadni.
Az adatszolgáltatás időszaka (év, negyedév) a nyomtatvány értékesítés évére, negyedévére utaló dátum. Pl.: 1999. 3. negyedévi adatszolgáltatás esetén az év 1999, a negyedév 3.
Az adatszolgáltatás jellegénél az adat lehetséges kódértékei:
- negyedéves adatszolgáltatás első benyújtása esetén 1
- az előzőleg már benyújtott adatszolgáltatás új tételekkel történö bővítése esetén 3
- az előzőleg már benyújtott és hibás adatszolgáltatás ismételt benyújtása esetén 4
Az adatszolgáltatást negyedévente először 1-es jellegkóddal kell benyújtani. Ha a benyújtást követően derül ki, hogy az adatszolgáltatás nem volt teljes körű, az elmaradt tételek pótolhatók. Ebben az esetben a kísérőlapon 3-as jellegkódot kell megadni. Amennyiben az adatszolgáltató valamilyen hiba miatt a negyedévre vonatkozó teljes adatszolgáltatást újra szeretné benyújtani, erre is módja van, ilyenkor a 4-es jellegkódot kell használnia.
Bizonylaton történő adatszolgáltatás esetén: a benyújtott negyedéves adatszolgáltatás bizonylatainak (lapjainak) számát és a bizonylatokon szereplő összes tételek számát kell megadni.
Mágneslemezen történő adatszolgáltatás esetén: a nyomtatványt forgalmazóknak az adatszolgáltatási negyedévről elkészített mágneslemezek számát; az adatállományok számát és a mágneslemezes adatállományokban szereplő összes tételek számát kell megadni.
B.
A bizonylaton történő adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok
A fejrész adatainak kitöltése:
1. A forgalmazói adatokat és az időszak évét és négyedévét a kísérőlappal megegyezően kell kitölteni.
2. A lapszámot időszakonként 1-től kezdve szigorúan monoton növekvő sorrendben kell kitölteni. A legnagyobb lapszámot kell a kísérőlap megfelelő rovatába írni. Új lapot kell nyitni minden nyomtatvány típusnak és minden nyomdának (nagykereskedőnek).
3. A nyomtatvány típusát a felsoroltak közül "X" beírásával kell megjelölni. Ez csak nyugta, számla, vagy egyszerűsített számla lehet.
A tételsorok adatainak kitöltése:
a) A vevő adatait az egyes rovatok fejlécének megfelelően kell kitölteni. A vevő adatainak közlésekor a vevő nevét, székhelyét adószámát vagy kizárólag őstermelő esetén adóazonosító jelét kell közölni. Az Adó- és Ellenőrzési Értesítő 1996/8. számában megjelent 62239/1/96. számú Pénzügyminisztériumi közlemény szerint a forgalmazónak joga van meggyőződni azoknak az adatoknak a hitelességéről, melyek szolgáltatásáért a felelősség őt terheli. A vevő azonosítására az egyéni vállalkozói igazolvány, (őstermelő esetében adókártyája), a cég képviseletére szóló felhatalmazás vagy meghatalmazás használható, melynek adatai szükség esetén a személyi igazolvány adataival összevethetők. E közlemény 4. bekezdése szerint a forgalmazónak elemi érdeke a hiteles adatszolgáltatás, mivel hibás, valótlan vagy hiányos adatok szolgáltatása az Art. 74. § (13) bekezdés b) pontja alapján 200.000 forintig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.
b) Az értékesített nyomtatvány betűjelét, -tól és -ig sorszámát az eladási számlán megjelölttel azonosan kell kitölteni.
c) A "szla/tömb" rovatba az egy tömbbe vagy garnitúrába fűzött számlák számát kell beírni. Ez a kezdő számlasorszámtól a befejező számlasorszámig terjedő sorszámok darabszámát jelenti tekintet nélkül arra, hogy azonos számlasorszámhoz hány példány tartozik.
d) Az "Eladott tömb" rovatba a tömbök (garnitúrák) darabszámát kell írni.
e) Az "Eladási számla száma" rovatba a számla betűjelét és számát kell írni.
A bizonylat kitöltésénél ügyelni kell, hogy az adatok jól olvashatóak legyenek.
C.
A mágneslemezes adathordozón történő adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok
1. Az egyes adatmezők tartalmának kitöltéséhez szükséges magyarázatok részletesen a nyomtatványon beadott adatszolgáltatás azonos mezőinél találhatóak. A tételrekordok első adata a nyomtatvány típusa. Ennek lehetséges értékei:
Nyugta esetén: N
Egyszerűsített számla esetén: E
Számla esetén: S
2. Az adóhatóság fogadja és feldolgozza a 3,5" 720 kB, vagy 1,44 MB és az 5,25" 360 kB, vagy 1,2 MB IBM-kompatibilis módon formattált mágneslemezen teljesített adat szolgáltatásokat.
3. Egy adatszolgáltatásnak azonos geometriai méretű lemezekből kell állnia.
4. A mágneslemezek azonosítása érdekében a mágneslemez papírcímkéjén fel kell tüntetni a nyomtatványforgalmazó adószámát és az adatszolgáltatás időszakát (év, negyedév). Amennyiben egynél több lemezt nyújt be az adatszolgáltató, a lemezeket a címkén be kell sorszámozni.
5. Az adatállomány(oka)t a mágneslemez(ek) fő könyvtárában kell elhelyezni.
6. A lemez(ek)en csak az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó adatállományok lehetnek.
7. Egy mágneslemezen több adatállomány is lehet.
8. Mágneslemezes adatállományra vonatkozó élőírások:
- Az állomány (ok) nevének felépítése a következő:
EEEENJ.nnn
ahol
EEEE az adatszolgáltatási időszak éve
N az adatszolgáltatási időszak negyedéve (1-4)
J az adatszolgáltatás kísérőlapján szereplő jellegkód
nnn 1-től kezdődő szigorúan monoton növekvő sorszám, az azonos időszakra beadott több állomány egyedi azonosítására
- Az adatállomány szöveges állomány.
- A szöveges állományban megengedett:
- a magyar ABC betűi, amelyek vagy csak a 437-es, vagy csak a 850-es, vagy csak a 852-es kódlap karakterei,
- a számjegyek,
- az egyéb jelek közül a szóköz-, perjel-, vessző-, kötőjel-, pontkarakterek,
- a rekordvégjelző "kocsivissza" hex (0D), (CR) és "soremelés" hex (0A), (LF) karakterek,
- az adatállomány végét, jelző hex (1A), (EOF) karakter
- Az adatállományok rekordokból állnak.
Egy adatállományban három féle típusú rekord van: fejrekord, tételrekord, záró rekord.
A negyedéves adatszolgáltatás legalább egy adatállomány. Amennyiben egy db lemezen az adatok mennyisége miatt az állomány nem fér el, akkor annyi lemezt kell készíteni, amennyi szükséges. Egy lemez több állományt is tartalmazhat. Egy adatállomány egy fejrekordból, N számú tételrekordból és egy zárórekordból áll. A rekordok között, után, előtt nem lehet üres sor, felesleges soremelés. A rekordok adatmezőkből állnak. A rekordokat a "kocsivissza" hex (0D), "soremelés" hex (0A) speciális karakterek követik.
- A rekordleírásokban szereplő adatmezőtípusok értelmezése.
Numerikus: Az alább szereplő rekordleírások hosszoszlopában megadott számú jelből álló karaktersorozat, amely előjel nélküli egész számokból áll. Az adatmezőt jobbra kell igazítani, és balról vezető nullával kell feltölteni.
Alfanumerikus: Az alább szereplő rekordleírások hosszoszlopában megadott számú jelből álló karaktersorozat, amelyben az adatmezőt balra kell igazítani és jobbról szóköz karakterrel kell feltölteni.
Rekordleírások

Fejrekord

Típus

Hossz

Pozíció

1.

Ny. forgalmazó

adóigazgatási száma

NUM

11

1-11

2.

Adatszolgáltatásra

előírt év, negyedév

NUM

5

12-16

Tételrekord

Típus

Hossz

Pozíció

1.

Nyomtatvány típus

ALFANUM

1

1

2.

Nyomtatvány

értékesítési dátum

NUM

8

2-9

3.

Vevő adóigazgatási

azonosítószáma

NUM

11

10-20

4.

Vevő neve

ALFANUM

25

21-45

5.

Vevő címe

ALFANUM

40

46-85

Az értékesített nyomtatvány

6.

Betűjele

ALFANUM

6

86-91

7.

Sorszám tól-

NUM

9

92-100

8.

Sorszám -ig

NUM

9

101-109

9.

Számla db/tömb(garnitúra)

NUM

3110-112

10.

Eladott mennyiség

(tömb, garnitúra db)

NUM

6

113-118

11.

Eladási számla sorszáma

betűjellel

ALFANUM

15

119-133

Zárórekord

Típus

Hossz

Pozíció

1.

A file-ban lévő

adatrekordok száma

NUM

6

1-6

Jelen tájékoztató 1999. július 1-én lép hatályba.
A tájékoztatóban foglaltakat első ízben az 1999. harmadik negyedévről teljesítendő adatszolgáltatásnál kell figyelembe venni, melynek az adóhatósághoz történő beérkezési határideje 1999. október 20.
dr. Simicska Lajos s.k.
az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke

ADATKISÉRŐ LAP

az állami adóhatóság részére történő számla, egyszerűsített számla és nyugta

nyomtatványok értékesítéséről szóló adatszolgáltatáshoz

Az adatszolgáltató tölti ki!

Bárkód helye

Az adatszolgáltató adószáma:

Az adatszolgáltató neve:

Az adatszolgáltató címe:

Az adatszolgáltatásért felelős személy aláírása:

P.H.

Az ügyintéző neve:

Az ügyintéző telefonszáma:

Vírus

Az adathordozókat átvettem:

199..........................................hó...............nap

P.H

.........................................................

Az adóhatóság képviselőjének aláírása

Az adatszolgáltatás időszaka

év

negyedév

Az adatszolgáltatás jellege

negyedéves első adatszolgáltatás:

1

negyedéves adatszolgáltatás bővítése:

3

negyedéves adatszolgáltatás újra benyújtása:

4

Bizonylaton benyújtott adatszolgáltatás esetén

lapok száma:

tételek száma:

Mágneslemezen benyújtott adatszolgáltatás esetén

lemezek száma:

adatállományok száma:

tételek száma:

Adatszolgáltatás

a számla, egyszerűsített számla és nyugtanyomtatványok értékesítéséről

Forgalmazó neve, címe, adószáma

Számla

Időszak

Lapszám

Egyszerűsített számla

Nyugta

Ssz

Eladás

kelte

Vevő

Az értékesített nyomtatvány

Eladási

számla száma

Adószáma vagy

adóazonosító jele

neve

székhelye

betű

jele

"-tól"

"-ig"

számla/

tömb db

eladott

tömb db

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Hivatkozó joganyagok

8006/2006. (AEÉ. 11.) APEH tájékoztató a számla, egyszerűsített számla és nyugtanyomtatványok értékesítésével kapcsolatban az adóhatósághoz adatlapon vagy mágneslemezen teljesítendő adatszolgáltatásról

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.