adozona.hu
7/1999. (XI. 10.) TNM rendelet
7/1999. (XI. 10.) TNM rendelet
a dohányzásról, a dohányzóhelyek kijelöléséről és a dohánytermékek forgalmazásáról
- Kibocsátó(k):
- Jogterület(ek):
- Tipus:
- Érvényesség kezdete:
- Érvényesség vége:
MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (a továbbiakban: törvény) 8. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
E rendelet hatálya az Információs Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) központi és területi objektumaira terjed ki.
A rendelet hatálya alá tartozó szerveknél dohányozni - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel - csak a dohányzásra kijelölt helyen szabad.
Dohányz...
(2) Dohányzóhely kijelölése nélkül is szabad dohányozni azokban a helyiségekben, amelyekben az állandó jelleggel munkát végzők mindegyike dohányzó és a dohányzás ellen egyikük sem tiltakozik, feltéve hogy a helyiségben ügyfélfogadás nincs és a dohányzást tűzvédelmi vagy egyéb előírás nem tiltja.
(3) A (2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók egészségügyi, szociális jellegű, közösségi célú, valamint étkezésre szolgáló helyiségekben.
(2) Dohányzás céljára olyan helyiséget kell kijelölni, amelyet a nemdohányzók rendeltetésszerűen nem használnak, és amely - amennyiben arra lehetőség van - közlekedőhelyiségből nyílik.
(3) Többszintes épületek esetén a dohányzóhelyeket lehetőleg emeletenként, illetve ha az épület sajátosságai szükségessé teszik, épületszárnyanként kell kijelölni.
(4) A dohányzóhelyek számának és területének megállapításánál figyelemmel kell lenni az azt igénybe vevők számára.
(5) A dohányzásra kijelölt helyeket kétnyelvű (magyar, angol) felirattal és egyéb jelzéssel (piktogramm) szembetűnő módon meg kell jelölni. A 2. § (2) bekezdése szerinti helyiségeket a dohányzásra utaló megfelelő jelzéssel kell ellátni.
4. § Nem jelölhető ki dohányzóhely:
a) a Hivatal oktatás (kiképzés) céljára használt helyiségeiben;
b) az étkezésre szolgáló helyiségekben (étterem, büfé stb.), a meleg és hideg ételek elkészítésére használt helyiségekben (pl. konyha), valamint a mellékhelyiségekben (mosdó);
c) tárgyalások, értekezletek, egyéb rendezvények megtartására rendszeresített helyiségekben;
d) ahol a dohányzást tűzvédelmi vagy egyéb előírások tiltják.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott árusító helyeken dohánytermék csak a külön jogszabályban előírt címkézéssel és csomagolásban forgalmazható.
tárca nélküli miniszter