BH 1996.9.481

Az adózó, ha az ellene foganatosított adóvégrehajtást sérelmezi, jogvédelmet közvetlenül az illetékes adóhatóságtól kérhet, az adóvégrehajtásra vonatkozó különös és a közigazgatási eljárás általános szabályai szerinti eljárás keretében [1990. évi XCI. tv. (Art.) 87. § (1)-(2) bek., 1994. évi LIII. tv. 41. §, 56. §, Pp. 366. §].

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az elsőfokú bíróság ítéletével a felperesnek az alperes által folytatott végrehajtás megszüntetése iránti keresete tárgyában a pert megszüntette, a megállapítás iránti keresetet pedig elutasította, egyben a felperest kötelezte a le nem rótt 750 000 forint kereseti illeték megfizetésére.
A felperes fellebbezésében az első fokú ítélet megváltoztatását kérte és annak megállapítását, hogy az alperes által a felperessel szemben folytatott adó-végrehajtási eljárásban nincs végrehajtható okirat, és...

BH 1996.9.481 Az adózó, ha az ellene foganatosított adóvégrehajtást sérelmezi, jogvédelmet közvetlenül az illetékes adóhatóságtól kérhet, az adóvégrehajtásra vonatkozó különös és a közigazgatási eljárás általános szabályai szerinti eljárás keretében [1990. évi XCI. tv. (Art.) 87. § (1)-(2) bek., 1994. évi LIII. tv. 41. §, 56. §, Pp. 366. §].
Az elsőfokú bíróság ítéletével a felperesnek az alperes által folytatott végrehajtás megszüntetése iránti keresete tárgyában a pert megszüntette, a megállapítás iránti keresetet pedig elutasította, egyben a felperest kötelezte a le nem rótt 750 000 forint kereseti illeték megfizetésére.
A felperes fellebbezésében az első fokú ítélet megváltoztatását kérte és annak megállapítását, hogy az alperes által a felperessel szemben folytatott adó-végrehajtási eljárásban nincs végrehajtható okirat, és erre alapítottan szüntesse meg a bíróság a folyamatban lévő adó-végrehajtási eljárást. A felperes a fellebbezési kérelme indokaként a következőkre hivatkozott.
A Ptk. 7. §-a alapján a törvényben biztosított jogok védelme az állam minden szervének kötelessége. Érvényesítésük - ha törvény másképpen nem rendelkezik - bírósági útra tartozik. Nincs olyan törvény, amely azt írná elő, hogy az adózó ne állíthassa azt, illetve ne indíthasson olyan pert a bíróság előtt, amelyben bizonyítani kívánja, hogy vele szemben a speciális jogosítványokkal felruházott adóhatóság nem rendelkezik az 1990. évi XCI. törvény (Art.) 87. §-a (2) bekezdésében meghatározott végrehajtható okirattal. Nem azt kell vizsgálni a jelen eljárásban, hogy milyen tartozása áll fenn, illetőleg fennáll-e a felperesnek, hanem azt, hogy az alperes rendelkezik-e a hivatkozott rendelkezésnek megfelelő végrehajtható okirattal. A felperes továbbra is azt állítja, hogy nincs végrehajtható okirat, ezért alappal kéri az ellene foganatosított végrehajtás megszüntetését. Az adóhatóság által folytatott végrehajtásra a bírósági végrehajtás szabályait kell alkalmazni, figyelembe véve azt is, hogy az Art. 87. §-ának korábban hatályos szövege a Vht.-re utalt, akkor pedig a végrehajtás-megszüntetési perek a Vht.-ben szerepeltek, amelyeket az új törvény már nem tartalmaz.
Az alperes a fellebbezési ellenkérelmében az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását kérte, a fellebbezési eljárásban felmerült költségei megtérítésére azonban nem tartott igényt.
A felperes fellebbezése nem alapos.
A felperes fellebbezésében előadottakból is egyértelműen az következik, a keresete arra irányul, hogy a bíróság az ellene folyamatba tett adó-végrehajtási eljárást szüntesse meg. Az erre irányuló kérelem érdemi elbírálhatósága szempontjából nem annak van jelentősége, hogy az adós, adott esetben a felperes mire alapítottan kéri a végrehajtás megszüntetését - így például azért, mert a behajtandó követelést megfizette, vagy azért, mert már a végrehajtás elrendelésére sem adott okot végrehajtható okirat hiányában -, hanem annak, hogy a keresett előterjesztésekor még irányadó 1979. évi 18. tvr. 43. §-a alapján, majd a Pp. XXV. fejezetében szabályozott végrehajtás-megszüntetési per szabályai alkalmazásával kérhető-e a közigazgatási hatáskörben elrendelt és foganatosított adóvégrehajtás megszüntetése.
Szemben a felperes érvelésével, az 1990. évi XCI. törvény 87. §-a "útján" nem érvényesülhet a korábbi Vht. hivatkozott szakasza, illetőleg a Pp. 366. §-ában foglaltak, mert közvetlenül a bíróságtól keresettel csak a bírósági végrehajtás szabályai szerint, a bíróság által elrendelt végrehajtás megszüntetése kérhető, feltéve, hogy erre a bíróság végrehajtási eljárás keretében (1994. évi LIII. törvény 41. és 56. §-a szerint) nincs lehetőség.
Az adóvégrehajtásról szóló törvény (Art.) 87. §-ának (1) bekezdése ama rendelkezése, amely szerint a végrehajtásra e törvényben foglalt eltérésekkel a bírósági végrehajtásról szóló jogszabályokat kell alkalmazni úgy, hogy ahol a jogszabály (illetve a törvény) bíróságot említ, ott az adóhatóságot kell érteni, akként alkalmazandó, hogy a bíróság helyett az adóhatóság szüntetheti meg az adóvégrehajtást. A felperes, amennyiben az ellene foganatosított adóvégrehajtást alaptalannak tartja, jogvédelmet közvetlenül az illetékes adóhatóságtól kérhet, az adóvégrehajtásra vonatkozó különös és a közigazgatási eljárás általános szabályai szerinti eljárás keretében.
Az előzőekben kifejtettekre tekintettel az elsőfokú bíróság jogszerűen állapította meg a per főtárgya tekintetében hatásköre hiányát, és mellőzte a kereseti kérelem érdemi elbírálását, illetve utasította el a megállapításra irányuló felperesi kereseti kérelmet.
A Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú bíróság határozatát a Pp. 253. §-a (2) bekezdése alkalmazásával helybenhagyta.
(Legf. Bír. Pf. I. 22.423/1995. sz.)

Bírósági jogesetek

BH 2003.11.461 Közigazgatási végrehajtási eljárás elrendelésére és foganatosítására - eltérő rendelkezés hiányában - a bíróság nem jogosult [Vht. 3. §, 1990. évi XCI. tv. (Art.) 87-94. §, 94/I. §, 94/F. § (1) bekezdés, 79. § (2) bek., 1991. évi IV. tv. 56. § (1) bek., Pp. 43. § (1) bekezdés].

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.