T/4358. számú törvényjavaslat indokolással - a családok fűtési és energiacélú kiadásainak mérséklése érdekében az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításáról

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
Ez a törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
1. Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat a következő 60-63. ponttal egészül ki:
2. Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat a következő 6-7. ponttal egészül ki:
A Fidesz-kormány képviselői 2022. július 13-án bejelentették, hogy a rezsicsökkentés - ...

T/4358. számú törvényjavaslat indokolással - a családok fűtési és energiacélú kiadásainak mérséklése érdekében az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításáról
2023. évi ... törvény a családok fűtési és energiacélú kiadásainak mérséklése érdekében az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításáról
1. §
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
2. §
Ez a törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
1. melléklet a 2023. évi ... törvényhez
1. Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat a következő 60-63. ponttal egészül ki:
2. Az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat a következő 6-7. ponttal egészül ki:
Általános indokolás
A Fidesz-kormány képviselői 2022. július 13-án bejelentették, hogy a rezsicsökkentés - az Orbán-kormány korábbi ígéreteivel és állításaival szemben - a 2013-ban bevezetett formájában megszűnik.
A bejelentett áram- és gázáremelés váratlanul érte a lakosságot. Orbán Viktor még 2022. július 7-én is arról beszélt, "a rezsicsökkentést mindenképpen megvédik". Áprilisban még melldöngetve mantrázták a miniszterek, hogy "a magyar gazdaság erősebb és ellenállóbb, mint korábban". Tavaly októberben pedig Szijjártó Péter jelentette be az 15 évre kötött orosz gázvásárlási megállapodással kapcsolatban, hogy "Megteremtettük annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen".
Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy amit az Orbán-kormány és a Fidesz tett, az a saját politikájuk nyilvános meghazudtolása. Az Orbán-kormány a politikai haszonszerzés, a hatalom megtartása érdekében felelőtlen osztogatásba a kezdett a választások előtt, és mindvégig azt hazudta, hogy ez fenntartható. Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről! Azt ígérték, nem lesz adóemelés: a KATA eltörlése brutális megszorítás több százezer család számára. Azt ígérték: nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez. Ehhez képest augusztustól a rezsicsökkentés az addigi formájában megszűnt, és brutális áram- és gázáremelést vezetett be az Orbán-kormány.
A Fidesz-kormány intézkedése nyomán 2022. augusztus 1-jétől a kormány által meghatározott átlagfogyasztás feletti rész után az egyetemes szolgáltatásra jogosult áram- illetve földgázfogyasztóknak úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie, amely áram esetében dupla árat, földgáz esetében több mint hétszeres árat jelent.
Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája által gerjesztett infláció, a harmatgyenge forint árfolyam önmagában is jelentős terhet tesz minden magyar családra, a fiataloktól az idősekig, súlyosbítja a megélhetési válságot, így a Kormány által bejelentett brutális áram- és gázáremelés érthető felzúdulást keltett a társadalom nagy részében.
Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot ma orbáni infláció sújtja. A magyar emberek, a családok, az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára hónapok óta az orbáni infláció okozza a legnagyobb nehézséget. Ez az orbáni infláció két és félszerese az uniós átlagnak, és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállamai között. Az orbáni infláció ma azt jelenti, hogy átlagosan több mint ötödével drágább az élet, mint egy éve. Azt jelenti, hogy az élelemért 33,5%-kal kell többet fizetni a pénztáraknál, miközben uniós szinten csak 16%-kal drágultak az élelmiszerek. A kenyér 53%-kal, a tojás 46%-kal, a sajt 34%-kal kerül többe, mint egy éve.
Ilyen drágulással, az orbáni inflációval nem tartanak lépést sem a fizetések, sem a nyugdíjak! Az orbáni infláció miatt ér egyre kevesebbet a pénzünk a pénztáraknál. Ilyen mértékű drágulás Európa egyetlen országában sincs! Romániában 10,4%-os, Szlovákiában 14%-os a drágulás, míg nálunk 21,5%!
Miközben más európai kormányok éppen felpörgették a rezsitámogatásokat, az Orbán-kormány éppen visszavett belőle. Az EU egyes tagállamaiban sokféle módon támogatják a lakosság energiaköltségeinek mérséklését, az adócsökkentéstől a hatósági árszabályozáson át a szociális alapú támogatásokig. Kiskereskedelmi árszabályozás például 9 uniós tagállamban van érvényben, Romániától, Bulgárián és Lengyelországon keresztül Spanyolországig.
Kétszámjegyű inflációnál, harmatgyenge forintnál, a megélhetési válság tombolása idején a Kormány által bevezetett brutális áremelési intézkedések elképesztő érzéketlenséget, teljes szakmaiatlanságot mutatnak.
A családok biztonsága érdekében ugyanakkor szükséges intézkedés, hogy - a távhőszolgáltatás mintájára - más fűtési módok is kedvezményes ÁFA-mérték alá tartozzanak.
Részletes indokolás
1. §, 1. melléklet
Annak ellenére, hogy más európai országok kormányai sorra vezetnek be újabb és újabb segítséget az állampolgáraiknak (pl.: Németország az áram és a földgáz esetén is áfacsökkentést hajtott végre), a magyar kormányzat éppen most vezeti ki ezeket az eszközöket - pont akkor, amikor a családoknak a legnagyobb szüksége lenne rá. Éppen ezért az MSZP azt javasolja, hogy a tüzelőanyagok közül:
- a tűzifa,
- a brikett,
- a földgáz (hétköznapi kereskedelmi formában pl.: PB palack) - az egyetemes villamos-energia és földgázszolgáltatás
áfakulcsa 27%-ról 5%-ra csökkenjen.
Ez az adócsökkentés egy család számára éves szinten akár százezer forintot is meghaladó könnyebbséget jelentene!
2. §
Hatályba léptető rendelkezés.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.