T/4355. számú törvényjavaslat indokolással - az élelmiszerek áfacsökkentéséről

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
Ez a törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
Hatályát veszti az Áfa tv.
a) 3. számú melléklet I. rész 31-49. és 52-58. pontja,
b) 3/A. számú melléklet I. rész 1-4. pontja.
1. Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat a következő 60. ponttal egészül ki:
Magyarországot orbáni infláció sújtja. A magyar emberek, a cs...

T/4355. számú törvényjavaslat indokolással - az élelmiszerek áfacsökkentéséről
2023. évi ... törvény az élelmiszerek áfacsökkentéséről
1. §
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
2. §
Ez a törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.
3. §
Hatályát veszti az Áfa tv.
a) 3. számú melléklet I. rész 31-49. és 52-58. pontja,
b) 3/A. számú melléklet I. rész 1-4. pontja.
1. melléklet a 2023. évi.....törvényhez
1. Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részében foglalt táblázat a következő 60. ponttal egészül ki:
Általános indokolás
Magyarországot orbáni infláció sújtja. A magyar emberek, a családok, az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára hónapok óta az orbáni infláció okozza a legnagyobb nehézséget.
Ez az orbáni infláció két és félszerese az uniós átlagnak, és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállamai között.
Az orbáni infláció ma azt jelenti, hogy átlagosan több mint ötödével drágább az élet, mint egy éve.
Azt jelenti, hogy az élelemért 33,5%-kal kell többet fizetni a pénztáraknál, miközben uniós szinten csak 16%-kal drágultak az élelmiszerek. A kenyér 53%-kal, a tojás 46%-kal, a sajt 34%-kal kerül többe, mint egy éve.
Ilyen drágulással, az orbáni inflációval nem tartanak lépést sem a fizetések, sem a nyugdíjak! Az orbáni infláció miatt ér egyre kevesebbet a pénzünk a pénztáraknál. Ilyen mértékű drágulás Európa egyetlen országában sincs! Romániában 10,4%-os, Szlovákiában 14%-os a drágulás, míg nálunk 21,5%!
És mit látunk még a környező országokban? Kisebb infláció mellett, az ottani kormányok jelentős segítséget adnak az embereknek, nyugdíjasoknak, családoknak, ráadásul az élelmiszereket nem 27%-os ÁFA terheli, hanem 5-10-15%.
Nálunk eközben a kormány június 30-án ki akarja vezetni egyes alapvető élelmiszerek hatósági árát, vagyis drágítani akarja ezen termékek árát. Ez tömegeknek okozhat életveszélyes helyzetet, mert a most rögzített árú termékek árai brutálisan megemelkedhetnek!
Mi az orbáni infláció oka? Miért van ez így?
A szankciók miatt? Vajon milyen szankciók azok, amelyek csak Magyarországon érződnek? Nyilvánvalóan nem ez a kiugróan rossz magyar inflációs adat oka.
Akkor az energiaárak drágulása? Kétségtelen, hogy Szijjártó Péter kötötte a legrosszabb feltételekkel a földgázvásárlási szerződést, de máshol is drágult a földgáz és az áram. Tehát ez sem magyarázza, hogy miért nálunk a legnagyobb az infláció.
Akkor a műtrágya drágulása? Vagy a kereskedők nyerészkedési szándéka? Ezek máshol is létező jelenségek, de mégis Európa más országaiban kisebb a drágulás.
Máshol kell keresni az okot, mégpedig olyan okot, ami máshol nincs, csak nálunk. Mert Magyarországon nem szankciós infláció van, hanem orbáni infláció.
Az orbáni infláció magyarázata egyértelmű: az Orbán-kormány különadót vetett ki az élelmiszerekre, miközben a magyarok fizetik Európa legmagasabb 27%-os ÁFA-ját is az élelmiszerek után!
Magyarország az egyetlen ország, ahol az ÁFA-val azonosan számítandó árbevétel arányos különadó van az élelmiszeren, és arra a különadóra is fizetünk ÁFA-t!
A magyar társadalom átlag alatti jövedelemmel, illetve átlag alatti nyugdíjjal rendelkező részének ma egyetlen dolog nyújt részleges segítséget a mindennapi életben: az ársapkák, az alapélelmiszerek hatósági árazása.
Az élelmiszerekre meghatározott ársapkák június 30-ára tervezett kivezetése helyett ezért az adópolitikán kellene változtatni, 5%-ra mérsékelni az élelmiszerek ÁFA-kulcsát, és eltörölni az élelmiszereket drágító extra adókat.
Amíg ilyen drágák az élelmiszerek, az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat fent kell tartani. A kisboltok és kistermelők kapjanak állami kompenzációt, ha veszteségük keletkezik az ársapkán!
Részletes indokolás
1. §, 3. §, 1. melléklet
Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az élelmiszerek ára egy év alatt 33,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább az édesipari lisztesárué (59,6%), a kenyéré (52,7%), a tejtermékeké (51,3%), a vaj és vajkrémé (46,8%), a tojásé (46,1%), a száraztésztáé (37,4%), a péksüteményeké (36,6%), a tejé (34,9%) és a sajté (33,7%). A liszt (7,2%) és az étolaj (3,5%) ára nőtt a legkisebb mértékben.
A Javaslat célja a pénzromlás súlyos ütemére figyelemmel valamennyi élelmiszer kedvezményes, 5%-os adókulcs alá sorolása, mellyel nem csak a családok anyagi terhei csökkennek azonnal, hanem elősegíti a gazdaság fehérítését és a verseny fokozását is a szereplők között, továbbá csökkenti a magyar élelmiszeripar versenyhátrányát.
2. §
Hatályba léptető rendelkezés.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.