Végső előterjesztői indokolás a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelméről szóló 2022. évi XXVI. törvényhez - Indokolások Tára 2022/78.

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 
  • Jogszabály indoklása: 2022. évi XXVI. törvény

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A törvényjavaslat célja a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelmének a biztosítása. A törvényjavaslat értelmében felszámolási eljárásban - az iskolaszövetkezeti tagokhoz hasonlóan - e két szövetkezeti típus természetes személy tagjai jövedelme is az adóst terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esik egy tekintet alá. Ily módon a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők is részesülhetnek abban a védelemben, hogy a szövetkezeten ke...

Végső előterjesztői indokolás a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelméről szóló 2022. évi XXVI. törvényhez - Indokolások Tára 2022/78.
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A törvényjavaslat célja a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelmének a biztosítása. A törvényjavaslat értelmében felszámolási eljárásban - az iskolaszövetkezeti tagokhoz hasonlóan - e két szövetkezeti típus természetes személy tagjai jövedelme is az adóst terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esik egy tekintet alá. Ily módon a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők is részesülhetnek abban a védelemben, hogy a szövetkezeten keresztül az adósnak végzett munkájukért járó ellentételezés az adós fizetésképtelensége esetén is kifizetésre kerül azáltal, hogy a természetes személy szövetkezeti tagoknak járó díj az adóst terhelő munkabérrel azonos besorolás alá kerül.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §
A szövetkezeti tagok jövedelmének a védelme érdekében a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvény úgy módosul, hogy a felszámolási költségek körébe - más tartozásokat megelőzően - bekerül a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjai részére járó díj.
2. §
Az átmeneti rendelkezés értelmében a folyamatban lévő felszámolási eljárásokban az új rendelkezést az e törvény hatálybalépése után esedékessé vált kifizetésekre kell alkalmazni, kivéve, ha a felszámoló e törvény hatálybalépéséig a zárómérleget a bíróság részére már benyújtotta.
3. §
A szövetkezetekről szóló törvény módosítása a nyugdíjas szövetkezetek számára előírja, hogy - hasonlóan az iskolaszövetkezethez és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetéhez - az éves nettó árbevételének legalább 85%-át a tagok között személyes közreműködésük arányában kell felosztani.
4. §
A rugalmas és gyors adósságrendezést biztosító eljárás érdekében a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete is szerkezetátalakítással nem érintett félnek minősül az adós mint a szövetkezet szolgáltatásának igénybe vevőjét terhelő díj azon része tekintetében, amelyet a szövetkezet a munkavégzésre tekintettel fizet ki a tagjainak, ideértve a kifizetőt terhelő közterheket is.
5. §
Hatályba léptető rendelkezés.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.