A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/11255. számú törvényjavaslat indokolása

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

(1) A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja. tv.) 70. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"b) meleg étkeztetés formájában juttatott bevételből a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára (utólag is) havi 18 000 forintot meg nem haladó rész, vagy hideg étkeztetés formájában juttatott bevételből a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára (utólag is) havi 6 000 forintot meg nem h...

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló T/11255. számú törvényjavaslat indokolása
2009. évi ... törvény a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról
1. §
(1) A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja. tv.) 70. § (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"b) meleg étkeztetés formájában juttatott bevételből a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára (utólag is) havi 18 000 forintot meg nem haladó rész, vagy hideg étkeztetés formájában juttatott bevételből a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára (utólag is) havi 6 000 forintot meg nem haladó rész;"
(2) Az Szja. tv. 70. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"b) a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára (utólag is), valamint - ha a juttató a volt munkáltató (annak jogutódja) - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek meleg étkeztetés formájában juttatott bevételből a havi 18 ezer forintot meg nem haladó rész, vagy hideg étkeztetés formájában juttatott bevételből a havi 6 ezer forintot meg nem haladó rész;"
(3) Az Szja. tv. 70. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"d) meleg étkeztetés formájában juttatott bevételnek minősül az étkezőhelyi vendéglátás, a munkahelyi étkeztetés, vagy közétkeztetés nyújtása révén juttatott bevétel (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is), hideg étkeztetés formájában juttatott bevételnek minősül a kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány révén juttatott bevétel;"
2. §
Ez a törvény 2010. január 1-jén lép hatályba.
Indokolás
A törvényjavaslat azt szolgálja, hogy a munkáltatók az ún. hideg étkeztetést 6.000 Ft értékhatárig kedvezményes adózás mellett biztosíthassák.
A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény 22. §-a módosította az SZJA tv. 70. §-át. A módosítás a munkáltató által biztosítható étkeztetés körében kizárólag a meleg étkeztetés tekintetében teszi lehetővé a kedvezményes, 25 %-os Szja-val történő juttatást havi 18.000 Ft-ot meg nem haladó összegben.
Ez a rendelkezés kifejezetten hátrányosan érinti a vidéken, kisebb településeken működő, döntően, kis- és középvállalkozásokat és azok munkavállalóit, mivel ezen vállalkozásoknál - méretükből fakadóan - nincs munkahelyi étkeztetés, valamint az adott települések nagy többségében nincs melegkonyhás vendéglátó hely, sem pedig közétkeztetés. A meleg étkeztetés lehetőségével éppen azok a fizikai dolgozók nem tudnak élni, akiknek keresete egyébként is alacsonyabb és munkakörük jellege sem teszi lehetővé, hogy munkaközi szünetben más településen lévő melegkonyhás vendéglátó helyet keressenek fel.
Ezért indokolt az ún. hideg étkeztetés formájában kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlásár a jogosító utalvány juttatását lehető tenni havi 6.000,- Ft értékhatárig.
A javaslat nem jár a költségvetésre negatív hatással, mivel a meleg étkeztetés és a hideg étkeztetés az egyes munkavállalóknál vagylagosan alkalmazható. A munkáltatóknál a hideg étkeztetés kedvezményes adózással történő juttatásának lehetővé tétele annak szélesebb körű alkalmazását engedi meg, ezáltal többlet adóbevételt eredményez a költségvetés számára.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.