68/2006. Számviteli kérdés

31/2010/225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 13. §/ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A felszámolás számviteli feladatairól szóló 225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 13. §-a alapján a felszámolási eljárásnak az adós megszűnése nélküli befejezésekor - többek között - felszámolási záró mérleget, valamint a bevételek és költségek (ráfordítások) alakulását tartalmazó kimutatást kell a felszámolónak készítenie. A gazdálkodó szervezet a felszámolási záró mérleg alapján nyitó mérleget készít, könyvviteli nyilvántartásait a nyitó mérleg alapján nyitja meg. Ebből következően a felszámo...

68/2006. Számviteli kérdés
A szövetkezet ellen felszámolási eljárás indult 2005 januárjában, amely felszámolási eljárás egyezséggel úgy fejeződött be ugyanezen év szeptemberében, hogy a szövetkezet továbbfolytatta a tevékenységét. A felszámolás befejezését követő időszak mérlegében, eredménykimutatásában az Előző év adata oszlopba mely időszak adata kerüljön?
A felszámolás számviteli feladatairól szóló 225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 13. §-a alapján a felszámolási eljárásnak az adós megszűnése nélküli befejezésekor - többek között - felszámolási záró mérleget, valamint a bevételek és költségek (ráfordítások) alakulását tartalmazó kimutatást kell a felszámolónak készítenie. A gazdálkodó szervezet a felszámolási záró mérleg alapján nyitó mérleget készít, könyvviteli nyilvántartásait a nyitó mérleg alapján nyitja meg. Ebből következően a felszámolási eljárás befejezését követő időszak mérlegében az előző év adata oszlopba a felszámolási záró mérleg alapján készített nyitó mérleg adatai kerülnek, míg az eredménykimutatás előző év adata oszlopba - összehasonlítható adat hiányában - adat nem kerül. Ugyanakkor a kiegészítő mellékletben indokolt bemutatni a felszámolási eljárás időszakának a bevételeit, költségeit (ráfordításait) az eredménykimutatás sorainak megfelelő részletezésben.
[225/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 13. §]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.