16/2009. Számviteli kérdés

88/2010/Szt. 14. § (9) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az Országgyűlésnek a 2009. évi V. törvényben rögzített, 2009. március 10-én kihirdetett döntése szerint a 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 14. §-ának (9) bekezdése úgy módosult, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga - kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik - nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 2 százalékát, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 2 százaléka n...

16/2009. Számviteli kérdés
Az Országgyűlés által elfogadott törvény szerint a napi készpénz záró állományok havonta számított napi átlagát nem az összes bevétel 1,2 százalékához, hanem 2 százalékához kell viszonyítani. A módosítást visszamenőlegesen is lehet alkalmazni? Mi a teendő akkor, ha a vállalkozás a számviteli politikáját az 1,2 százalékos határ figyelembevételével már módosította 2009-ben?
Az Országgyűlésnek a 2009. évi V. törvényben rögzített, 2009. március 10-én kihirdetett döntése szerint a 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 14. §-ának (9) bekezdése úgy módosult, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga - kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik - nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 2 százalékát, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az előírásban szereplő átlag a módosítás szerint tehát nem az összes bevétel 1,2 százalékát, hanem a 2 százalékát nem haladhatja meg.
Ezt a módosító rendelkezést 2009. január 1-jétől lehet alkalmazni, azaz visszamenőleges alkalmazás is lehetséges. Sőt, a törvény az egységes ellenőrzési gyakorlat érdekében előírja azt is, hogy 2009. január 1-jétől a módosító törvény hatálybalépését követő 90. napig nincs helye mulasztási bírság kiszabásának a számviteli törvény 14. §-ának (9)-(10) bekezdése szerinti előírások megsértése miatt.
Ha a módosító törvény hatályba lépését megelőzően a számviteli törvény 14. §-ának (9)-(10) bekezdése szerinti előírások megsértése miatt mulasztási bírság kiszabását elrendelő határozatokat adott ki az adóhatóság, akkor a módosító törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból azt visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.
Mindezekből következik: azok a gazdálkodók, amelyek az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvényben kihirdetett, a számviteli törvény 14. §-a új (9)-(10) bekezdésének előírása miatt 2009-ben a számviteli politikájuk módosítását már elvégezték, azokra a számviteli politikájukban meghatározott szabályok érvényesek. Természetesen minden gazdálkodó számára a számviteli törvény a módosító törvény hatálybalépését követően 90 napot biztosít arra, hogy a fent részletezett, 2009. január 1-jétől hatályos szabályozásnak megfelelően - esetleg újra - módosítsák számviteli politikájukat.
[2000. évi C. törvény 14. § (9) bek.]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!

Előfizetési csomagajánlataink

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.