3/2006. Számviteli kérdés

7/2010/Szt. 3. § (2) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 3. §-a (2) bekezdésének 6. pontja alapján: "konszolidálásba bevont vállalkozások: az anyavállalat, a konszolidálásba bevont leányvállalat, a konszolidálásba bevont közös vezetésű vállalkozás együttesen." Ilyenkor a "B" társaság ugyan nem készít konszolidált beszámolót (mert a fölérendelt anyavállalat ezen kötelezettsége alól mentesítette), de a fölérendelt anyavállalat a "B" társaságot is és a "B" társaság leányvállalatát, az "A" tár...

3/2006. Számviteli kérdés
"B" társaság a 2005. évet megelőző években konszolidált beszámolót készített, "A" társaság pedig konszolidálásba bevont leányvállalat volt. 2005-től "B" társaság nem állít össze konszolidált beszámolót, konszolidált beszámolót a fölérendelt Európai Gazdasági Térségben székhellyel rendelkező anyavállalat készít, amelybe teljes körűen mind az "A", mind a "B" társaságot bevonja. Ilyen esetben "A" társaság továbbra is konszolidálásba bevont vállalatnak minősül?
A 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 3. §-a (2) bekezdésének 6. pontja alapján: "konszolidálásba bevont vállalkozások: az anyavállalat, a konszolidálásba bevont leányvállalat, a konszolidálásba bevont közös vezetésű vállalkozás együttesen." Ilyenkor a "B" társaság ugyan nem készít konszolidált beszámolót (mert a fölérendelt anyavállalat ezen kötelezettsége alól mentesítette), de a fölérendelt anyavállalat a "B" társaságot is és a "B" társaság leányvállalatát, az "A" társaságot is a konszolidált (összevont) éves beszámoló készítésébe teljes körűen bevonja. Így az "A" társaság konszolidálásba bevont vállalkozásnak minősül, s mint ilyen vállalkozás csak éves beszámolót készíthet, és nem készíthet egyszerűsített éves beszámolót.
Bár a számviteli törvény külön nem nevesíti az "unokavállalatot", a leányvállalat leányvállalatát, de nyilvánvaló, hogy az összevont (konszolidált) éves beszámoló készítése során a fölérendelt anyavállalat leányvállalatának (a mentesített anyavállalat) leányvállalata is a konszolidálásba - közvetetten, a mentesített anyavállalaton keresztül - bevont vállalkozás függetlenül attól, hogy a mentesített anyavállalat készít vagy nem készít összevont (konszolidált) beszámolót.
[2000. évi C. törvény 3. § (2) bekezdésének 6. pontja]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.