3/2000. Számviteli kérdés

206/2010/Szt. 32. § (2) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) általános előírása, hogy a kamatokat arra az időszakra kell elszámolni, amely időszakra azok járnak, függetlenül attól, hogy a pénzügyi teljesítés megtörtént-e vagy sem. Ez a szabály érvényes a diszkont értékpapírokra is.
A tárgyévre járó kamat elszámolásánál az összemérés és az időbeli elhatárolás elvét kell érvényesíteni, azaz a kamatot, illetve a mérleggel lezárt időszakra arányosan jutó kamatot annak az évnek ...

3/2000. Számviteli kérdés
Hogyan kell elszámolni a diszkont értékpapírok időarányos kamatát?
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) általános előírása, hogy a kamatokat arra az időszakra kell elszámolni, amely időszakra azok járnak, függetlenül attól, hogy a pénzügyi teljesítés megtörtént-e vagy sem. Ez a szabály érvényes a diszkont értékpapírokra is.
A tárgyévre járó kamat elszámolásánál az összemérés és az időbeli elhatárolás elvét kell érvényesíteni, azaz a kamatot, illetve a mérleggel lezárt időszakra arányosan jutó kamatot annak az évnek a kamatbevételei között kell elszámolni, amely évet az megillet, függetlenül a pénzügyi teljesítés időpontjától. Ebből következően, év végén a mérleg fordulónapjáig kiszámított, a mérleggel lezárt évre járó, de még nem esedékes időarányos kamat összegét az aktív időbeli elhatárolásokkal szemben kell elszámolni.
A diszkont értékpapírok "kamata" fogalom ugyanakkor magyarázatra szorul, hiszen a diszkont értékpapírok hozama nem mindig azonos az időarányosan járó kamat összegével. Lejárat előtti értékesítés (másodlagos forgalom) esetén az értékesítéskor realizált árfolyam-különbözet összege - a piaci viszonyok függvényében - eltér(het) az időarányos kamat (járó) összegétől, annál lehet több, illetve kevesebb is. Ilyen esetben az időarányos kamat, illetve a tényleges árfolyam-különbözet összegét csak külön számítással lehet meghatározni.
A számviteli törvény 32. §-a (2) bekezdésének előírása szerinti aktív időbeli elhatárolásként kell a kamatbevételekkel szemben kimutatni a névérték alatt kibocsátott, a névérték alatti értéken vásárolt diszkont - azaz hitelviszonyt megtestesítő - értékpapírok névértéke és kibocsátási értéke (vételára) közötti különbözet adott évre időarányosan járó összegét mindaddig, amíg ezen értékpapírokat nem értékesítik, nem váltják be, a könyvekből nem vezetik ki. Ezen utóbbi feltétel egyben azt is jelenti, hogy ha a vállalkozó egy évet meghaladóan (azaz több éven keresztül) rendelkezik a diszkont értékpapírral, akkor az időarányosan járó kamat összege a Diszkont értékpapírok időarányos kamatának aktív időbeli elhatárolása számlán halmozódik az adott értékpapír értékesítéséig, beváltásáig, a könyvekből történő kivezetésig.
[2000. évi C. törvény 32. § (2) bek.]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.