2/2008. Számviteli kérdés

381/2010/Szt. 56. § (2) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 56. §-ának (2) bekezdése alapján a vásárolt készlet bekerülési értékét csökkentetten kell a mérlegben szerepeltetni, ha a készlet a vonatkozó előírásoknak (például szakmai előírás), illetve rendeltetésének nem felel meg, ha megrongálódott, ha felhasználása, értékesítése kétségessé vált, ha feleslegessé vált. A készletek értékének csökkentését értékvesztés elszámolásával kell végrehajtani. A kérdésben szereplő, az e...

2/2008. Számviteli kérdés
381/2010/Szt. 56. § (2) bek./ISZ
Cégünk divatáru forgalmazásával foglalkozik. Sok termékünk egy idő után eladhatatlanná válik. Hogyan történik a selejtezés könyvelése, ha a cég az árubeszerzést közvetlenül az ELÁBÉ-ra számolja el, folyamatosan nem vezet készletnyilvántartást, a leltárkészletet év végén vezetjük át a 2. számlaosztályba? Van-e a készletselejtezésnek adóvonzata?
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 56. §-ának (2) bekezdése alapján a vásárolt készlet bekerülési értékét csökkentetten kell a mérlegben szerepeltetni, ha a készlet a vonatkozó előírásoknak (például szakmai előírás), illetve rendeltetésének nem felel meg, ha megrongálódott, ha felhasználása, értékesítése kétségessé vált, ha feleslegessé vált. A készletek értékének csökkentését értékvesztés elszámolásával kell végrehajtani. A kérdésben szereplő, az eladhatatlanná vált divatáru ebbe a kategóriába tartozhat.
A számviteli törvény 81. §-a (4) bekezdésének a) pontja alapján a készletek értékvesztését az egyéb ráfordítások között kell elszámolni.
Abban az esetben, ha a cégen belül szabályozott módon, évközben, illetve év végén megállapítják, hogy a divatáru eladhatatlanná vált vagy csak csökkentett áron (a beszerzési értéknél kevesebbért) adható el, akkor ennek tényét, eredményre gyakorolt hatását mindenképpen írásban kell rögzíteni.
Ha év közben történik az előbbiek megállapítása, akkor a csökkent értékűnek, illetve eladhatatlannak minősített eszközöket év közben is leltározni kell, a leltárba rögzíteni az árunak
a cég értékelési szabályzatában meghatározott módon számított bekerülési értékét (ezzel csökkenteni kell a ráfordításként elszámolt, eladott áruk beszerzési értékét), a csökkentett bekerülési értéket (azt az értéket, amelyért még - az eredeti bekerülési értéknél kisebb érték - el lehet adni), illetve ha eladhatatlan, akkor az árunak a hulladékanyag-értékét, a bekerülési érték és a csökkentett bekerülési érték (hulladékanyag-érték) különbözetét kell vásárolt áruk értékvesztéseként elszámolni, a csökkentett bekerülési (hulladékanyag-) érték - év közben, gyakorlatuknak megfelelően - az eladott áruk beszerzési értékeként elszámolandó.
Ha a mérlegforduló-napi leltározás során történik a csökkentértékűség, az eladhatatlanság megállapítása, akkor is az előbbiekben leírt módon kell eljárni az ilyennek minősített áruknál azzal az eltéréssel, hogy a korábban már csökkentett értékűnek minősített árukat - amelyeknél az értékvesztés elszámolása már megtörtént - nem az eredeti, hanem a csökkentett (hulladékanyag-) értékükön kell a leltárba felvenni. Természetesen nem csak a csökkent értékű áruk szerepelnek a mérlegforduló-napi leltárban.
A készletek elszámolt értékvesztésével a társasági adó alapja megállapítása során az adózás előtti eredményt nem kell növelni. Az értékvesztés elszámolása áfafizetési kötelezettséggel nem jár.
Mivel az iparűzési adó alapját befolyásolja (csökkenti) az eladott áruk beszerzési értékének ráfordításként elszámolt összege, az értékvesztésként elszámolt összeg pedig nem csökkenti, a helytelenül megállapított értékvesztés, illetve a tényleges, de ráfordításként el nem számolt értékvesztés iparűzésiadó-hiányt eredményezhet.
Itt kell utalni a számviteli törvény 78. §-ának (5) bekezdésére: az eladott áruk ráfordításként elszámolt beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét foglalja magában. A hangsúly az értékvesztéssel csökkentett bekerülési értéken van!
[2000. évi C. törvény 56. § (2) bek., 78. § (5) bek., 81. § (4) bekezdésének a) pontja]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.