1/2007. Számviteli kérdés

86/2010/Szt. 14. § (8) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) előírásai kifejezetten rendelkeznek a számviteli politika részét képező legfontosabb szabályzatok, így a pénzkezelési szabályzat elkészítéséről. Míg a leltárkészítési és leltározási szabályzatról, az értékelési szabályzatról, illetve az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatról tartalmaz bizonyos előírásokat a számviteli törvény, addig a pénzkezelési szabályzat tekintetében korábban csak a készítésre vonat...

1/2007. Számviteli kérdés
86/2010/Szt. 14. § (8) bek./ISZ
A számviteli törvény 2007-től érvényes módosításai között a pénzkezelési szabályzatra vonatkozó új előírást találtam. Cégünknél - a törvényi előírásoknak megfelelően - a számviteli politika keretében, annak részeként eddig is rendelkeztünk a pénzkezelés rendjéről. Hogyan érint bennünket a jogszabályváltozás, van-e teendőnk ezzel kapcsolatban?
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) előírásai kifejezetten rendelkeznek a számviteli politika részét képező legfontosabb szabályzatok, így a pénzkezelési szabályzat elkészítéséről. Míg a leltárkészítési és leltározási szabályzatról, az értékelési szabályzatról, illetve az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatról tartalmaz bizonyos előírásokat a számviteli törvény, addig a pénzkezelési szabályzat tekintetében korábban csak a készítésre vonatkozó kötelezettség jelent meg a törvényben. A számviteli törvény 2007. január elsejétől hatályos 14. §-ának (8) bekezdése - a gyakorlati igényekre és tapasztalatokra is tekintettel - meghatározza a pénzkezelési szabályzat minimális tartalmát, tehát azokat a legfontosabb kérdésköröket, amelyekről a pénzkezelési szabályzatban mindenképpen rendelkezni szükséges. A gyakorlati tapasztalatok támasztják alá, hogy a pénzforgalom átláthatósága, biztonságos lebonyolítása közvetlen összefüggésben van a pénzforgalom (és különösen a készpénzforgalom) nagyságával, az abban érintett szervezeti és személyi struktúra szabályozottságával.
A törvény szerint a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell legalább a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól, a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról, a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről, a napi készpénz záró állományának maximális mértékéről, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról, az ellenőrzés gyakoriságáról, a pénzszállítás feltételeiről, a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról.
Az egyes szabályozandó kérdéseken belül természetesen a gazdálkodó saját adottságaira és működési feltételeire tekintettel továbbra is maga alakíthatja ki a rá vonatkozó részletszabályokat.
A leírtak függvényében célszerű a hatályos számviteli politika részét képező pénzkezelési szabályzatot felülvizsgálni és az esetlegesen szükségessé váló pontosításokat, módosításokat a törvény által általános jelleggel előírt - a módosítás hatálybalépését követő - 90 napos határidővel átvezetni, hatályba léptetni.
[2000. évi C. törvény 14. § (8) bek.]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.