97/2008. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2008/12.)

Eva-alanyiság új tag részesedés-szerzése esetén [Eva tv. 2. § (3) bekezdés a) pont, 3. § (1) bekezdés h) pont]

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) 2. § (3) bekezdés a) pontja értelmében a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság az adóévben akkor lehet eva-alany, ha a társaságban (az öröklést kivéve) az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző adóévben új tag nem szerzett (új tagok nem szereztek összesen) 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést. E feltételnek az eva-alanyiság időszaka alatt is tel...

97/2008. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2008/12.)
Eva-alanyiság új tag részesedés-szerzése esetén [Eva tv. 2. § (3) bekezdés a) pont, 3. § (1) bekezdés h) pont]
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) 2. § (3) bekezdés a) pontja értelmében a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság az adóévben akkor lehet eva-alany, ha a társaságban (az öröklést kivéve) az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző adóévben új tag nem szerzett (új tagok nem szereztek összesen) 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést. E feltételnek az eva-alanyiság időszaka alatt is teljesülnie kell, mivel az Eva tv. 3. § (1) bekezdés h) pontja értelmében megszűnik az eva-alanyiság a részesedés megszerzésének napját megelőző nappal, ha a jogi személyben, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szerez olyan magánszemély, (összesen 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szereznek olyan magánszemélyek), akivel (akikkel) a naptári évben korábban nem állt tagi jogviszonyban (az öröklés esetére e rendelkezést nem kell alkalmazni).
Tekintve, hogy a hivatkozott előírások csak az új tag(ok) 50 százalékot meghaladó részesedéséről szólnak, így abban az esetben, ha például egy Kft-ben egy magánszemély 2008-ban 50 százalékos, majd 2009-ben további 50 százalékos szavazati jogot biztosító részesedést szerez (a Kft. egyedüli tagjává válik), akkor - az Eva tv.-nek az eva-alanyiságra előírt egyéb feltételeire is figyelemmel - nincs akadálya annak, hogy a Kft. 2009-re az eva-alanyiságot válassza (mivel a Kft.-ben az új tag 2008-ban 50 százalékot meg nem haladó részesedést szerzett), illetve 2009-ben nem szűnik meg az eva-alanyiság (mivel nem új, hanem meglévő tag szerez részesedést).
(PM Jövedelemadók főosztálya 15317/2008. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 4007294653/ 2008.)
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.