85/2008. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2008/11.)

MNB árfolyam választása az egyszerűsített vállalkozói adó alanya esetében [Áfa tv. 80. § (2) bekezdéséhez]

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 80. § (2) bekezdésében szabályozott választási jog nem csak az áfa adóalanyokra terjed ki, hanem például azokra a nem adóalany személyekre is, akik/amelyek nem áfa adóalanyként kötelesek a Közösségen belüli termékbeszerzéseik után forgalmi adót fizetni (s ilyennek minősül az egyszerűsített vállalkozói adó alanya is), így az Áfa törvény alapján az MNB árfolyam alkalmazásának választására vonatkozó jog az e...

85/2008. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2008/11.)
MNB árfolyam választása az egyszerűsített vállalkozói adó alanya esetében [Áfa tv. 80. § (2) bekezdéséhez]
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa törvény) 80. § (2) bekezdésében szabályozott választási jog nem csak az áfa adóalanyokra terjed ki, hanem például azokra a nem adóalany személyekre is, akik/amelyek nem áfa adóalanyként kötelesek a Közösségen belüli termékbeszerzéseik után forgalmi adót fizetni (s ilyennek minősül az egyszerűsített vállalkozói adó alanya is), így az Áfa törvény alapján az MNB árfolyam alkalmazásának választására vonatkozó jog az egyszerűsített vállalkozói adó alanyát is megilleti. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Eva tv.) 16. §-a alapján az egyszerűsített vállalkozói adó alanya köteles általános forgalmi adót fizetni az Áfa törvény szerint a termék Közösségen belüli termékbeszerzésnek minősülő beszerzése mellett tennék, szolgáltatás beszerzőjeként az Áfa törvény 142. §-ában, illetve a 140. §-ában foglaltak fennállása esetén is. Az Eva tv. hivatkozott előírása pedig az Áfa törvény előírásai alkalmazására vonatkozó kötelezettségként értelmezendő (különös tekintettel arra, hogy az Eva tv. 6. § (8) bekezdése szerinti árfolyam csak a külföldi fizetőeszközben kifejezett bevételekre vonatkozik), ezért a jelzett ügyletekkel összefüggésben az Áfa törvény 80. § (2) bekezdésben szabályozott választási lehetőség is megilleti az egyszerűsített vállalkozói adó alanyát.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.