3/2010. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2010/1.)

Bevételi értékhatár az eva hatálya alatt

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: eva-törvény) 2. §-a határozza meg az eva alanyiság feltételeit.
A 2. § (5) bekezdés a) pontja alapján az adózó az adóévben akkor lehet adóalany, ha az adóévre ésszerűen várható, az eva-törvény előírásainak (6.§) megfelelően meghatározott bevétele a 25 millió (2009. évben a 26 millió) forintot nem haladja meg. A bevételtől meg kell különböztetni az adóalapot, melyet úgy kell meghatározni, hogy az összes bevétel...

3/2010. Adózói kérdésre adott válasz (AEÉ 2010/1.)
Bevételi értékhatár az eva hatálya alatt
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: eva-törvény) 2. §-a határozza meg az eva alanyiság feltételeit.
A 2. § (5) bekezdés a) pontja alapján az adózó az adóévben akkor lehet adóalany, ha az adóévre ésszerűen várható, az eva-törvény előírásainak (6.§) megfelelően meghatározott bevétele a 25 millió (2009. évben a 26 millió) forintot nem haladja meg. A bevételtől meg kell különböztetni az adóalapot, melyet úgy kell meghatározni, hogy az összes bevételt az 5. §-ban, illetve a 8. §-ban előírt korrekciókkal csökkentjük vagy növeljük. A növelő tételek (mint a kapcsolt vállalkozási viszony meglétéhez rendelt növelési kötelezettség) alkalmazása következtében az adóalap értelemszerűen meghaladhatja a bevételi határ törvényi mértékét. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy az adózó jogosulatlanul választotta az eva-törvény szerinti adóalanyiságot.
Tekintve, hogy az adóalanyiság feltételeként egyetlen évre, a 2009. adóévre - 2009. július 1-jei hatállyal - biztosított 26 millió forint éves bevételi értékhatárt jelent, ezért ha az adózó a 2009. év második félévében elért bevételével haladja meg a 25, de nem lépi túl a 26 millió forintot, eva alanyiságát - az egyéb feltételek megléte esetén - nem veszíti el.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.