500001/1952. (I. 5.) OT-ÁH rendelet

a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 600.000/1951. (XII. 2.) OT-ÁH számú rendelet módosításáról

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

(A jelen rendelet a 14/1951. (I. 13.) MT számú rendelet 2. §-a értelmében került közzétételre.)
A 82/1950. (III. 21.) MT számú rendeletben foglalt felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel egyetértve - a következőket rendelem:
A 600.000/1951. (XII. 2.) OT-ÁH számú rendelet 14. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(1) A sör- és kimért égetett szeszesitalok, valamint a szíkvíz, ásványvíz és gyógyvíz árát a Vendéglátóipari Árjegyzék tűnteti fel.
(2) A vendéglátóipari üzletek a...

500001/1952. (I. 5.) OT-ÁH rendelet
a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 600.000/1951. (XII. 2.) OT-ÁH számú rendelet módosításáról
(A jelen rendelet a 14/1951. (I. 13.) MT számú rendelet 2. §-a értelmében került közzétételre.)
A 82/1950. (III. 21.) MT számú rendeletben foglalt felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel egyetértve - a következőket rendelem:
1. §
A 600.000/1951. (XII. 2.) OT-ÁH számú rendelet 14. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(1) A sör- és kimért égetett szeszesitalok, valamint a szíkvíz, ásványvíz és gyógyvíz árát a Vendéglátóipari Árjegyzék tűnteti fel.
(2) A vendéglátóipari üzletek az 1952. évi január hó 1. napja után beszerzett hordósbor beszerzési árához a következő bruttó hasznot számíthatják:
I. osztályú üzlet 70%, zeneszolgáltatás esetén 85%;
II. osztályú üzlet 60%, zeneszolgáltatás esetén 70%;
III. osztályú üzlet 35%, zeneszolgáltatás esetén 45 %;
söntésben osztályra való tekintet nélkül 30%.
(3) A palackozott borok beszerzési (nagykereskedelmi), valamint a söntésben számítható fogyasztói árát az "Országosan Egységes Árak Jegyzéke, Új Sorozat" 158. szám, "Élelmiszerek, egyéb mezőgazdasági ipari termékek és italáruk", című Országos Tervhivatal-i kiadvány tartalmazza.
(4) A vendéglátóipari üzletek a palackozott borok (3) bekezdés szerinti beszerzési árához a következő bruttó hasznot számíthatják:
I. osztályt üzlet 80%, zeneszolgáltatás esetén 110%;
II. osztályú üzlet 65%, zeneszolgáltatás esetén 100%;
III. osztályú üzlet 45%, zeneszolgáltatás esetén 70%.
(5) Az olyan szeszes italok beszerzési árához, amelyek eladási árát az árhatóság határozott összegben nem állapította meg, a vendéglátóipari üzletek a következő bruttó hasznot számíthatják:
I. osztályú üzlet 130%, zeneszolgáltatás esetén 150%;
II. osztályú üzlet 115%, zeneszolgáltatás esetén 130%;
III. osztályú üzlet 80%, zeneszolgáltatás esetén 95%;
söntésben osztályra való tekintet nélkül 75%.
(6) Forralt bornál a borhoz hozzáadott cukor és fűszerfélék, valamint a forralás költségeinek fedezésére a bruttó haszonnal növelt bor beszerzési árához I. osztályú üzletek dcl-ként legfeljebb 50 fillért, a II. osztályú üzletek 40 fillért, a III. osztályú üzletek 30 fillért számíthatnak.
(7) A palackozott égetett szeszesitalok ára a söntésben kiszolgálás esetén (utcán át is) azonos a kiskereskedelem által érvényesíthető eladási árral.
(8) A Vendéglátóipari Árjegyzékben fel nem sorolt ásvány- és gyógyvizek árát az (5) bekezdésben foglalt rendelkezések szerint kell kiszámítani.
Vas Zoltán s. k.,
az Országos Tervhivatal elnöke
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.