APEH közlemény

a tételes és a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegének megállapítására, megfizetésére vonatkozó szabályok változásáról

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (Eho.) 9. §-ában foglaltak szerint a tételes egészségügyi hozzájárulás összege 2002. január 1-jétől havonta 4 500 forint, naptári naponként 150 forint.
A foglalkoztatóknak az emelt összegű tételes egészségügyi hozzájárulást első alkalommal 2002. január hónapra, 2002. február 12-ig kell megfizetni. Az egyéni vállalkozóknak a magasabb összeg figyelembevételével a fizetési kötelezettséget először - három hónapra (január, február, már...

APEH közlemény
a tételes és a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás összegének megállapítására, megfizetésére vonatkozó szabályok változásáról
Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (Eho.) 9. §-ában foglaltak szerint a tételes egészségügyi hozzájárulás összege 2002. január 1-jétől havonta 4 500 forint, naptári naponként 150 forint.
A foglalkoztatóknak az emelt összegű tételes egészségügyi hozzájárulást első alkalommal 2002. január hónapra, 2002. február 12-ig kell megfizetni. Az egyéni vállalkozóknak a magasabb összeg figyelembevételével a fizetési kötelezettséget először - három hónapra (január, február, március hónapokra) az első negyedévet követően 2002. április hónap 12-éig kell teljesíteni.
A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megállapításánál 2002. január 1-jétől a következő módosításokat kell figyelembe venni:
Az Eho. 5. § (1) bekezdés módosított b) pontja szerint nem kell megfizetni a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást az adóterhet nem viselő járandóság, valamint a magánnyugdíj-pénztár által szolgáltatásként kifizetett összeg után.
Az Eho. 11. § (9) bekezdésének módosítása alapján, ha az egyszerűsített bevallási nyilatkozat tételére jogosult mezőgazdasági őstermelő jövedelemadóját a munkáltató az adóbevallást helyettesítő elszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint állapítja meg, a magánszemély a munkáltatónak tett, bevallást helyettesítő nyilatkozatában köteles nyilatkozni az e tevékenységéből származó bevételéről is. A nyilatkozat alapján a munkáltató a 15 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást megállapítja, és az adózás rendjéről szóló törvénynek a jövedelemadó-hátralék levonására vonatkozó szabályai megfelelő alkalmazásával megfizeti. Amennyiben a jövedelemadó-hátralék és az egészségügyi hozzájárulás együttes levonására - a levonható összegnek az adózás rendjéről szóló törvény 19/B. §-a szerinti korlátozására tekintettel - nincs lehetőség, a levonást a kötelezettségek arányában kell teljesítem.
Eljárási szabályként az Eho. 11. § új (10) bekezdése arról rendelkezik, hogy az egészségügyi hozzájárulás bevallását és befizetését a központosított illetményszámfejtési rendszerbe és kincstári körbe tartozó szervek és a helyi önkormányzatok nettó finanszírozásában résztvevő szervek, mint kifizetők az államháztartásról szóló törvényben és végrehajtási rendeletében meghatározottak szerint teljesítik.
Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!

Előfizetési csomagajánlataink

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.