T/4359. számú törvényjavaslat indokolással - Az infláció mihamarabbi letörése érdekében a kiskereskedelmi különadó megszüntetéséről

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Hatályát veszti az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 20-21. §-a.
Hatályát veszti a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény.
Ez a törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
Magyarországot orbáni infláció sújtja. A magyar emberek, a családok, az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára hónapok óta az orbáni infláció okozza a legnagyobb nehézséget.
Ez az orbáni infláció két és félszerese az uniós átlagnak, és messze a legnagyobb a...

T/4359. számú törvényjavaslat indokolással - Az infláció mihamarabbi letörése érdekében a kiskereskedelmi különadó megszüntetéséről
2023. évi ... törvény az infláció mihamarabbi letörése érdekében a kiskereskedelmi különadó megszüntetéséről
1. §
Hatályát veszti az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 20-21. §-a.
2. §
Hatályát veszti a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény.
3. §
Ez a törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
Általános indokolás
Magyarországot orbáni infláció sújtja. A magyar emberek, a családok, az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára hónapok óta az orbáni infláció okozza a legnagyobb nehézséget.
Ez az orbáni infláció két és félszerese az uniós átlagnak, és messze a legnagyobb az Európai Unió tagállamai között.
Az orbáni infláció ma azt jelenti, hogy átlagosan több mint ötödével drágább az élet, mint egy éve.
Azt jelenti, hogy az élelemért 33,5%-kal kell többet fizetni a pénztáraknál, miközben uniós szinten csak 16%-kal drágultak az élelmiszerek. A kenyér 53%-kal, a tojás 46%-kal, a sajt 34%-kal kerül többe, mint egy éve.
Ilyen drágulással, az orbáni inflációval nem tartanak lépést sem a fizetések, sem a nyugdíjak! Az orbáni infláció miatt ér egyre kevesebbet a pénzünk a pénztáraknál. Ilyen mértékű drágulás Európa egyetlen országában sincs! Romániában 10,4%-os, Szlovákiában 14%-os a drágulás, míg nálunk 21,5%!
És mit látunk még a környező országokban? Kisebb infláció mellett, az ottani kormányok jelentős segítséget adnak az embereknek, nyugdíjasoknak, családoknak, ráadásul az élelmiszereket nem 27%-os ÁFA terheli, hanem 5-10-15%.
Nálunk eközben a kormány június 30-án ki akarja vezetni egyes alapvető élelmiszerek hatósági árát, vagyis drágítani akarja ezen termékek árát. Ez tömegeknek okozhat életveszélyes helyzetet, mert a most rögzített árú termékek árai brutálisan megemelkedhetnek!
Mi az orbáni infláció oka? Miért van ez így?
A szankciók miatt? Hát milyen szankciók azok, amelyek csak Magyarországon érződnek? Nyilvánvalóan nem ez a kiugróan rossz magyar inflációs adat oka.
Akkor az energiaárak drágulása? Kétségtelen, hogy Szijjártó Péter kötötte a legrosszabb feltételekkel a földgázvásárlási szerződést, de máshol is drágult a földgáz és az áram. Tehát ez sem magyarázza, hogy miért nálunk a legnagyobb az infláció.
Akkor a műtrágya drágulása? Vagy a kereskedők nyerészkedési szándéka? Ezek máshol is létező jelenségek, de mégis Európa más országaiban kisebb a drágulás.
Máshol kell keresni az okot, mégpedig olyan okot, ami máshol nincs, csak nálunk. Mert Magyarországon nem szankciós infláció van, hanem orbáni infláció.
Az orbáni infláció magyarázata egyértelmű: az Orbán-kormány különadót vetett ki az élelmiszerekre, miközben a magyarok fizetik Európa legmagasabb 27%-os ÁFA-ját is az élelmiszerek után!
Magyarország az egyetlen ország, ahol az ÁFA-val azonosan számítandó árbevétel arányos különadó van az élelmiszeren, és arra a különadóra is fizetünk ÁFA-t!
A magyar társadalom átlag alatti jövedelemmel, illetve átlag alatti nyugdíjjal rendelkező részének ma egyetlen dolog nyújt részleges segítséget a mindennapi életben: az ársapkák, az alapélelmiszerek hatósági árazása.
Az élelmiszerekre meghatározott ársapkák június 30-ára tervezett kivezetése helyett ezért az adópolitikán kellene változtatni, 5%-ra mérsékelni az élelmiszerek ÁFA-kulcsát, és eltörölni az élelmiszereket drágító extra adókat.
Amíg ilyen drágák az élelmiszerek, az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat fent kell tartani. A kisboltok és kistermelők kapjanak állami kompenzációt, ha veszteségük keletkezik az ársapkán!
Részletes indokolás
1-2. §
A kiskereskedelmi különadók arra kényszerítik a kereskedőket, hogy az áraik emelésével próbálják kompenzálni a Fidesz által elfogadott adó okozta veszteséget. Ez tehát önmagában is inflációgerjesztő hatású, csak ez az "extraprofit adó" önmagában 5-8 százalékponttal emeli az érintett áruk - különösen az élelmiszerek - inflációját.
Mindez kizárólag csak a Fidesznek jó, hiszen a magyar családokat többszörösen is megadóztatja! Először a kiskereskedelmi adó áthárított összegét, majd a mesterségesen megemelt árak utáni még magasabb Áfát is!
Miután hónapok óta Magyarország az infláció-rekorder a teljes Európai Unióban, az Országgyűlésnek azonnal fel kell lépnie a Kormány elhibázott, inflációnövelő gazdaságpolitikája ellen, és a magyar vásárlókat többszörösen sújtó kiskereskedelmi különadó kivezetéséről - nem pedig a 2024-es emeléséről - kell döntenie.
3. §
Hatályba léptető rendelkezés.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.