83/1999. Számviteli kérdés

220/2010/Szt. 36. § (1) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Általános szabályként a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint a fejlesztési célra visszafizetési kötelezettség nélkül kapott (pénzügyileg rendezett) támogatások, juttatások összegeit a rendkívüli bevételek között kell elszámolni. E szabály alól a törvény csak néhány esetben engedélyez eltérést. Például a tőketartalékkal kapcsolatban a számviteli törvény 36. §-a (1) bekezdésének f) pontja szerint a tőketartalék növekedéseként kell kimutatni a jogszabály alapján tőketartalékba helyeze...

83/1999. Számviteli kérdés
A Szakképzési Alapból pályázat útján elnyert beruházási támogatást rendkívüli bevételként, vagy pedig a tőketartalékként kell-e elszámolni?
Általános szabályként a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint a fejlesztési célra visszafizetési kötelezettség nélkül kapott (pénzügyileg rendezett) támogatások, juttatások összegeit a rendkívüli bevételek között kell elszámolni. E szabály alól a törvény csak néhány esetben engedélyez eltérést. Például a tőketartalékkal kapcsolatban a számviteli törvény 36. §-a (1) bekezdésének f) pontja szerint a tőketartalék növekedéseként kell kimutatni a jogszabály alapján tőketartalékba helyezett pénzeszközöket, átvett eszközöket, a pénzmozgással egyidejűleg. A szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény 17. §-a szerint a hozzájárulásra kötelezett, a képzési alaprészből pályázat útján kapott beruházási célú támogatást a tőketartalékba helyezi, majd a lekötött tartalékon belül elkülönítetten mutatja ki. A számviteli törvény 36. §-a (1) bekezdésének f) pontja szerint a kérdésben említett esetben a Munkaerőpiaci Alaptól kapott beruházási célú támogatást így lekötött tartalékként kell kimutatni.
[2000. évi C. törvény 36. § (1) bek. f), 38. § (2) bek. c)]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.