66/2005. Számviteli kérdés

2/2010/Eszk. 3. § (1) bek./ISZ

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

Az ügyvédi iroda könyvvezetési és beszámolókészítési kötelezettségét a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet határozza meg.
E jogszabály 2003-ig hatályos előírása szerint az ügyvédi iroda vezethetett egyszeres könyvvitelt és készíthetett egyszerűsített beszámolót, amennyiben éves összes (ár)bevétele két egymást követő évben évenként az 50 millió forintot nem haladta m...

66/2005. Számviteli kérdés
Vállalkozóként több ügyvédi iroda könyvelését látom el. Egy előadáson azt hallottam, hogy változott az ügyvédi irodák könyvvezetési és beszámolókészítési kötelezettsége. Szeretném a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezni a munkámat, de a vonatkozó jogszabályt nem találtam. Kérdésem: melyik jogszabály és mely előírásában rendelkezik az ügyvédi irodák könyvvezetési kötelezettségének változásáról?
Az ügyvédi iroda könyvvezetési és beszámolókészítési kötelezettségét a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet határozza meg.
E jogszabály 2003-ig hatályos előírása szerint az ügyvédi iroda vezethetett egyszeres könyvvitelt és készíthetett egyszerűsített beszámolót, amennyiben éves összes (ár)bevétele két egymást követő évben évenként az 50 millió forintot nem haladta meg. Ez alól kivétel az eva hatálya alá bejelentkezett ügyvédi iroda, amelyre nézve már a bejelentkezés évétől kötelező volt a kettős könyvvitel alkalmazása.
A hivatkozott kormányrendeletet módosította a 237/2003. (XII. 17.) Korm. rendelet, amelynek 13. §-a - átmeneti rendelkezésként - a következőket tartalmazta:
"Annak az ügyvédi irodának, szabadalmi ügyvivő irodának, valamint végrehajtói irodának, amely nem jelentkezett be az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá, a beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége megállapításánál a számviteli törvény előírásait kell alkalmaznia azzal, hogy a 2004. évi üzleti évről készített beszámolójánál még alkalmazhatja az egyszeres könyvvitelt és készíthet egyszerűsített beszámolót, amennyiben az üzleti évet megelőzően éves összes (ár)bevétele két egymást követő évben évenként az 50 millió Ft-ot nem haladta meg."
E rendelkezés tehát kimondja, hogy az ügyvédi iroda utoljára a 2004. évi üzleti évről készített beszámolójánál alkalmazhatja az egyszeres könyvvitelt és készíthet egyszerűsített beszámolót [feltéve természetesen, hogy az üzleti évet megelőzően éves összes (ár)bevétele két egymást követő évben évenként az 50 millió forintot nem haladta meg].
Így amennyiben az ügyvédi iroda nem jelentkezett be az eva hatálya alá, illetve nem érte el az 50 millió forintos (ár)bevételt két egymást követő évben (évenként), akkor - bár a vállalkozások 2004-ben ezt már nem tehették meg - 2004. december 31-éig alkalmazhatott egyszeres könyvvitelt (naplófőkönyvet) és készíthetett egyszeres könyvvitellel alátámasztott egyszerűsített beszámolót.
2005. január 1-jétől azonban minden ügyvédi iroda számára kötelező a kettős könyvvitel alkalmazása és a számviteli törvény előírásainak figyelembevételével az egyszerűsített éves vagy az éves beszámoló összeállítása.
A módosított 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 3. §-ának (1) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy - többek között - az ügyvédi irodának a beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége megállapításánál a számviteli törvény előírásait kell alkalmaznia.
A fentieket figyelembe véve tehát - a 2003-ban kihirdetett módon - változott az ügyvédi irodákra vonatkozó könyvvezetési és beszámolókészítési kötelezettség: 2005. január 1-jétől minden ügyvédi iroda köteles a kettős könyvvitel szerint vezetni könyvviteli nyilvántartásait, és a számviteli törvény kettős könyvvitelre vonatkozó kritériumait kell figyelembe vennie az összeállítandó beszámoló fajtájának meghatározásánál is.
[224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 3. § (1) bek.]
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.