hirdetés
További témák
  • Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Mobilitási célú lakhatási támogatás – állandó lakcím

Tisztelt Szakértő! Kérem a személyijövedelemadó-törvény tárgykörébe tartozó mobilitási célú lakhatási támogatás nyújtásával kapcsolatban az alábbi kérdésekben szíves állásfoglalásukat. Az szja-törvény 1. számú melléklet 9.7.2. bekezdésének a) pontjában meghatározott adómentességi feltételek esetében az állandó lakóhely, illetve 2018. január 1-jétől a lakcímnyilvántartásban szereplő regisztrált lakcím értelmezésében kérném szíves segítségüket azon munkavállaló esetében, akinek a foglalkoztatása 2017. január 1-jét megelőzően kezdődött, mivel az szja-törvény 89. § (4) bekezdése alapján részére is nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás. Mivel a munkáltató tulajdonában lévő lakásban való lakhatás természetes velejárója, hogy a munkavállaló lakcímként ezen ingatlan címére jelentkezik be (közművek átírása, posta stb. miatt), illetve életvitelszerűen ebben lakik, kérdésként merül fel, hogy az szja-törvény 1. számú melléklet 9.7.2. bekezdésének a) pontjában meghatározott adómentességi feltételek vizsgálatakor a munkavégzés kezdetekor hatályos, a társasági tulajdonban álló lakáshoz jutás időpontjában hatályos, vagy a mobilitás célú lakhatási támogatás juttatásakor hatályos állandó lakcímet (lakcímnyilvántartásban szereplő regisztrált lakcímet) kell-e figyelembe venni. Az alábbi két konkrét esetben jogosult-e adómentes mobilitás célú lakhatási támogatásra a munkavállaló, illetve mikori időpontban hatályos lakcíméről tegyen nyilatkozatot: 1. Azon munkavállaló, akinek foglalkoztatása 2017. évet megelőzően, például 2010-ben kezdődött, és 2010-től a munkáltató tulajdonában lévő lakásban lakik, amiért piaci ár alatti lakbért fizet (a piaci ár és a fizetett lakbér különbözetére a kifizető levonja és megfizeti a törvény szerinti adókat), nincs a tulajdonában, résztulajdonában a munkavégzés helyétől viszonyított 60 kilométeres körzetben lakóingatlan, viszont állandó lakcíme 2011-től a munkáltató tulajdonában lévő lakóingatlan címére van bejegyezve, jogosult-e az adómentes mobilitási célú lakhatási támogatásra? 2. Ha egy újonnan (2017. június 1-jén) belépő munkavállalónak, aki minden adómentességi feltételnek megfelel, társasági tulajdonban lévő lakást biztosít a munkáltató társaság, 2017. június 1-jétől a piaci lakbér munkavállaló által meg nem térített részére mobilitási célú lakhatási támogatást nyújt a társaság, majd 2017. júliusban a munkavállaló állandó lakcímét a társaság tulajdonában álló lakás címére változtatja, jogosult lesz-e továbbra is az adómentes mobilitás célú lakhatási támogatásra?


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!

hirdetés
hirdetés

Ha most fizet elő, a szolgáltatáscsomag részeként megkapja az „Adatvédelem a gyakorlatban” című kiadványt is! Az akció feltételei a 2018. március 14-től 2018. április 25-ig megrendelt, és 2018. május 9-ig befizetett előfizetésekre vonatkoznak.
Részletek »

* A termékek külön megvásárlása esetén fizetendő ár.
** Az Adózóna.hu előfizetése után három személynek jár 2-2 kreditpont, amelyet elszámolhat a szakképzésébe. A kreditpontok kedvezettjeinek nevét és regisztrációs számát a rendeléskor megadott adatokkal a befizetés után kiküldött számlán tüntetjük fel.


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
hirdetés
2018 április
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X