• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

18% áfa étkezőhelyi vendéglátásban

Tisztelt Szakértő! Elolvastam a témában adott eddigi válaszaikat, a "Fogas kérdések ..." című NAV-választ, illetve az NGM-NAV közös tájékoztatót. Jól értelmezem ezekből, hogy amennyiben nem tudjuk elérni azt, hogy a dolgozóink ne étkezzenek az 55.30.11 alá tartozó éttermünkben munkaidejük alatt, akkor egyáltalán nem alkalmazhatjuk a 18%-os áfakulcsot? Az étterem a haltermeléssel foglalkozó telephelyünkön működik, ahol szálláshely-szolgáltatást is nyújtunk, általában az árbevételünk 20-25%-a turizmusból származik. Ez egészíti ki az abból mintegy 55-60%-ban részesedő édesvízi halgazdálkodást, területileg nem különül el tőle, a majorság központjában van és életszerű, hogy a dolgozók egy része ott ebédel. A vállalkozásnak nem kifejezett célja a munkahelyi étkeztetés, földrajzilag máshol található telephelyeken egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy a dolgozói hol étkeznek. Itt viszont kézenfekvő. A terület egyébként külterület, ahol más étkezési lehetőség nincs. Mi elkülöníthetjük esetleg, vagy ilyen esetben teljesen kizárt a 18%-os áfa a többi vendég fogyasztására is? Másik kérdésem a horgászcentrumunkban található büfére vonatkozik, amely 55.30.14-be tartozó, hidegkonyhás büfé, az üzletköre 2140 Egyéb vendéglátóhely. A szolgáltatásnyújtás feltétel teljesül: székek, asztalok, fogyasztáshoz szükséges eszközök, takarítás, mosdóhasználat van. Ez esetben ez az Egyéb étkezőhelyi vendéglátás kielégíti a kedvezményes áfakulcs alkalmazásának feltételeit? Köszönöm! Jászné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2