Szochokedvezmény-kalkulátor 2018

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Megnevezés

1. verzió

2. verzió

3. verzió

 

Forint

Munkavállaló bruttó bérjövedelme

Munkavállaló heti munkaidejének hossza

Megnevezés

1. verzió

2. verzió

3. verzió

 

Forint

Használati útmutató

A kalkulátor egyszerre három különböző havi bruttó jövedelemhez kiszámolja a szociális hozzájárulási adóból leírható különféle adókedvezményeket. Így az egyéb feltételek teljesítése mellett össze lehet hasonlítani, hogy melyiket célszerű igénybe venni.

Kapcsolódó jogszabály(ok):

A kalkulátor – két esetet kivéve – a fogalomtárban meghatározott munkaviszonyban állókra számolja ki a bruttó jövedelem alapján igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezményt.i.

Fogalommagyarázat

Kivételek:
– A megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók utáni kedvezmény, mind munkaviszony, mind az egyéni vállalkozó, mind a társas vállalkozás esetén igénybe vehető. A munkáltató a munkavállaló után, az egyéni vállalkozó saját maga után, míg a társas vállalkozó a tag után fizetendő szociális hozzájárulási adóból érvényesítheti a kedvezményt, ha a jogosultsági feltételek fennállnak. – A másik kivétel az önkormányzati közfoglalkoztatás. A közfoglalkoztatót a közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illeti meg. A kedvezmény a bruttó közfoglalkoztatási bér után érvényesíthető. A kalkulátor teljes munkaidőre, illetve részmunkaidőre fizetendő bérekre számolja ki a kedvezményeket. Ehhez a heti munkaidejének a hosszát szükséges megadni. A heti munkaideje hossza a megadására azért van szükség, mert a kedvezmény mértéke függ tőle. Kivétel az anyasági ellátásról munkába visszatérők kedvezménye, a Karrier Híd kedvezmény, a megváltozott munkaképességű személyek valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény, ahol az érvényesíthető összege nem függ attól, hogy a foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőben történik. A kalkulátorba három bruttó jövedelem írható be és a három jövedelem kapcsán összehasonlítható az igénybe vehető kedvezmények mértéke. Ha egy jogviszony alapján több különböző típusú szociális hozzájárulási adókedvezmény is érvényesíthető, azok nem vonhatók össze. Ebben az esetben a munkáltató választhatja, hogy melyik kedvezményt szeretne érvényesíteni. Ha a kifizető költségvetési szerv 2015. január 1-jétől nem veheti igénybe: – a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményt; – a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezményt; – a tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető adókedvezményt; – a gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállaló után érvényesíthető adókedvezményt; - mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményt.

Munkaviszony:
• a munka törvénykönyvében meghatározott munkaviszony, • a közalkalmazotti jogviszony, • a közszolgálati jogviszony, • a kormányzati szolgálati viszony, • a bírósági jogviszony, • az igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszony, • az ügyészségi szolgálati jogviszony, • a hivatásos nevelőszülői jogviszony helyébe lépett a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, • az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony, • a közfoglalkoztatási jogviszony, • a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjának e jogviszonya, • a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjának e jogviszonya, • a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona e jogviszonya, • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszony, • Független Rendészeti Panasztestület tagjának e jogviszonya, •külföldi jog alapján fennálló jogviszony, amely alapján a munkát Magyarország vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó másik tagállam területén végzik.

Kapcsolódó tartalom

Általános információ

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X