hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötni

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

A magyar társadalombiztosítás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatás (egyebek mellett orvosi ellátás, betegszállítás, támogatottan vásárolható gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyfürdőellátás) egyik fedezete a megállapodás alapján fizetett járulék. Az alábbi cikkben az egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodást és az ezen megállapodáson alapuló ellátásokat ismertetjük.

Egészségügyi szolgáltatásra megállapodást köthet az a természetes személy, aki nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen (azaz az 1997. évi LXXX. törvény 16. §-ában foglalt jogcímeken) sem jogosult. A természetes személy ezt a megállapodás saját, valamint a vele együtt élő gyermeke egészségügyi szolgáltatásának biztosítására kötheti meg. Továbbá egészségügyi szolgáltatásra megállapodás köthető Magyarországon lévő oktatási intézményben, nappali oktatás keretében tanuló külföldi állampolgárra is.

A megállapodásnak tartalmaznia kell:

– a szerződő felek megnevezését, címét, valamint

– a megállapodást kötő személynek, illetőleg a kedvezményezettnek a nyilvántartásra, adatszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések szerinti adatait,

– a fizetendő járulék alapját vagy összegét,

– a szerződés keltét, s ha a járulékfizetési kötelezettség (a szerződés hatálya) ettől eltér, ennek időpontját.

Megjegyzés: Kedvezményezett esetén a megállapodás megkötéséhez be kell mutatni a kedvezményezett személyazonosságát igazoló okmányt, a lakó-, tartózkodási, illetve szálláshelyet igazoló dokumentumot, továbbá külföldi állampolgár esetében az idegenrendészeti hatóság által kiadott, tartózkodásra jogosító okmányt, kivételt képez a gyógykezelési célú tartózkodási engedély és a kishatárforgalmi engedély.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hol lehet megállapodást kötni, annak alapján mennyi járulékot kell fizetni, és milyen ellátásokat lehet igénybe venni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Együttműködési megállapodás 2020

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-ügyvezetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close