hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kft.-tagok kötelezettségei, ha bajban van a cég

  • dr. Papp Anna Katalin LL.M., dr. Seregély Barbara, CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

Az egekbe szökő energiaárak, a rég nem látott mértékű infláció miatt a társaságok költségei – ugyan eltérő mértékben – de biztosan nem tervezett módon és jelentősen megnövekedtek az utóbbi időben. Ez adott esetben a cégek fizetőképtelenségét, illetve tőkeszerkezetének nem kívánt átalakulását is eredményezheti. Szükségszerűen felmerül a kérdés, hogy ilyen esetben milyen többletkötelezettségek terhelik a tagokat?

Cikkünkben áttekintjük azokat az eseteket, amikor kötelező a tagoknak beavatkozniuk. és ismertetjük, hogy a beavatkozás keretében milyen lehetőségekkel élhetnek a kft. tulajdonosai.

A taggyűlés kötelező összehívása

Vannak olyan problémák egy társaság életében, amelyek megoldása azonnali beavatkozást igényel. Az ügyvezetőnek kiemelt szerepe van abban, hogy a tagok ezekről megfelelő időben és módon tudomást szerezzenek. A hitelezők védelmét is figyelembe véve a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) is nevesíti azokat az eseteket, amikor az ügyvezetőnek haladéktalanul össze kell hívnia a taggyűlést, a tagoknak pedig döntést kell hozniuk. Ilyen esetek, ha

– a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti vagy fizetéseit megszüntette;

– a társaság vagyona nem fedezi a tartozásait;

– a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent (például, ha a törzstőke 10 millió forint, de a kft. saját tőkéje az 5 millió forintot nem haladja meg);

– a társaság saját tőkéje a törzstőke törvényben meghatározott minimális összege alá csökkent (vagyis, ha a kft. saját tőkéje 3 millió forint alá esett).

A tagok lehetőségei

A taggyűlésen a tagoknak határozniuk kell arról, hogyan orvosolhatják a problémát. Ennek három főbb eszköze

– pótbefizetés előírása,
– a törzstőke mértékét elérő saját tőke más módon történő biztosítása, illetve
– a törzstőke leszállítása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mire kell ügyelni a tőkehelyzetet normalizáló egyesintézkedések esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs