hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi gazdaság: így hat a tagok száma, a korábbi veszteség a bevételre

  • Lepsényi Mária adószakértő

A családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról a 326/2001. (XII. 30.) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) rendelkezik. Mivel a családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, érdemes a legfontosabb tudnivalókat áttekinteni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 6. számú mellékletének III. fejezete e) pontja szerint a családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagjai az őstermelői bevételükből a közös őstermelői igazolvány alapján gazdálkodó őstermelőkre vonatkozó szabályok figyelembevételével kötelesek megállapítani a jövedelmüket. Ez azt jelenti, hogy az őstermelői tevékenységből származó bevétel és az annak megszerzése érdekében felmerült kiadás összegét el kell osztani a családi gazdaságban közreműködő – a családi gazdálkodót is beleértve – tagok számával, és ebből kiindulva kell megállapítani családtagonként a jövedelmet.

A létszámadatoknál főszabály szerint a bevételek és a költségek megosztásánál azokat a magánszemélyeket lehet figyelembe venni, akik az adóév utolsó napján a családi gazdaság tagjai voltak. Fontos azt is tudni, hogy nincs jelentősége annak, hogy a magánszemély mikor válik a családi gazdaság tagjává, így például a szeptemberben belépő tagra is ugyanannyit lehet osztani, mint arra, aki az adóév egészében tagja volt a családi gazdaságnak. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy új családtagot is be lehet vonni a családi gazdaságba.

A gazdálkodó család tagjának minősül: a családi gazdálkodó, továbbá annak házastársa, bejegyzett élettársa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a gazdálkodó család tagjaként bejelentkezett nagykorú gyermeke, szülője, nagyszülője, testvére; a gyermeken az örökbe fogadott és a nevelt gyermeket is érteni kell.

Másik fontos szabály, hogy a gazdálkodó család tagjai az éves jövedelmüket csak azonos jövedelemszámítási szabályok szerint állapíthatják meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példával illusztráljuk, hogyan kell kiszámítani évközben belépő tag esetén a családi gazdaság egy főre eső jövedelmét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close