Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett közgazdászként. Ezt követően adószakértő, bejegyzett könyvvizsgáló, pénzintézeti könyvvizsgáló, s biztosítási könyvvizsgáló képesítést szerzett, kiegészítve egy tőzsdei szakvizsgával is. 26 éves szakmai tapasztalatából 14-et a BDO Magyarország partnereként szerzett.

Nemzetközi és magyar ügyfelek adótanácsadója. Az adójogszabályok értelmezéséről konzultál ügyfeleikkel, s jövedelemadó-szakvéleményeket készít elő. Nemzetközi adókérdésekkel és egyezmények értelmezésével is foglalkozik, ahogy nemzetközi és magyar ügyfelek könyvvizsgálatával is.
A magyar és a nemzetközi könyvvizsgálói standardok alapján egyéb könyvvizsgálói feladatok ellátását (átvilágítás, átalakulás, stb.) is vállalja. 1985 és 1997 között az adótörvények előkészítésében is részt vett.

A munka mellett szakmai könyveket (Az adójog magyarázata /HVG-ORAC/, Pénzügytan /Perfekt/), cikkeket ír, előadásokat tart (Budapesti Közgazdasági Egyetem), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara oktatási bizottságának elnökségi tagja is volt, jelenleg az adótagozat vezetőségének tagja.

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Válaszra vár

0 komment

Iratmegsemmisítés módja

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Az elévülési időn túli iratok megsemmisítéséről elegendő egy belső jegyzőkönyv felvétele? »

Válaszra vár

0 komment

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Számvitel

Amennyiben egy üres telket vásárolt a cég, majd rá néhány évre felépül rajta egy ingatlan, a telek értéke növeli a beruházási értéket, és így bekerül az értékcsökkenési alapjába? »

Megválaszolva

0 komment

Folyamatban lévő telkesítés

Számvitel

Tisztelt Adózóna! Cégünk idén két nagyobb telket is megvásárolt. »

Megválaszolva

0 komment

Hiányzó beérkező számlák

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem könyvelése során többször előfordul, hogy a banki kivonaton bankkártyás fizetésként megjelenő tételhez hiányzik a számla. »

Megválaszolva

0 komment

Autókereskedés könyvelése

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem alakított egy új kft.-t, melynek tevékenysége: autókereskedés. Nekem ilyen cégem még nem volt. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz átalakítása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy szerelőasztalt vásárolt, melyet továbbküld a svájci anyacéghez, hogy az átalakítsa. Az átalakítás után kerül Magyarországra, és lesz használatba véve. »

Megválaszolva

0 komment

Épületbontás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! 2018. évben egy pályázat keretében egy kft. megvásárolt (egymás mellett lévő) ingatlanokat. Példaként a 2,3,4,5,6,7 hrsz-okat. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi eszköz értékcsökkenési leírásának módosítása

Számvitel

Fuvarozó cég minden kamionra a lízingszerződés futamideje (3-4 év) alapján számolja (számvitel szerint) az értékcsökkenést. »

Megválaszolva

0 komment

Idegen épületen végzett felújítás

Számvitel

A cég bérelt egy ingatlant, melyen felújítást végzett, majd megszűnt a bérleti jogviszony, a bérbeadó nem kéri az eredeti állapot visszaállítását, a bérlő sem igényli a felújítás költségeinek... »

Megválaszolva

0 komment

Evás időszakban beszezett ingatlan értékesítése evából kilépés után

Általános

Tisztelt Szakértő! 2003-ban eva alatt működő kft. irodát vásárolt. 2019. januártól visszajelentkezett a tao alá a cég, áfaalanyiságot választva. »

Megválaszolva

0 komment

Részesedés

Számvitel

Tisztelt Szakértő! A részesedés értékelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kérdésem lényege, hogy kötelező-e megvárni a leányvállalat beszámolóját az anyavállalat elkészítéséhez. »

Megválaszolva

0 komment

Év közbeni időbeli elhatárolás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék állásfoglalást kérni. »

Megválaszolva

0 komment

Evás kft. végelszámolása

Eva

T. Szakértő! Evás kft. 2017. évi eredményét jóváhagyta osztalékként. A kifizetésre 2018-ban nem került sor. »

Megválaszolva

1 komment

Üzemeltetésre átvett eszközök

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati tulajdonban lévő kft. üzemeltetési szerződés alapján átvesz az önkormányzattól eszközöket. Az üzemeltetési szerződés nem tér ki arra, hogy a kft. »

Megválaszolva

0 komment

Végelszámolás – hiányzó tárgyi eszközök

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Elvállaltuk egy cég végelszámolást záró beszámolójának elkészítését. Ezzel kapcsolatban kérem szíves segítségüket. »

Megválaszolva

0 komment

Bérbeadott autók utáni bírság

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy autókereskedő cég személygépkocsik bérbe adásával is foglalkozik. »

Megválaszolva

0 komment

Fodrász – bankkártyás vásárlás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Ezt a kérdést egy éve tették fel, de csak a PTGSZLAH lett megválaszolva, az hogy bankkártyás fizetésnél milyen bizonylatot kell kibocsátania a vállalkozónak, az nem. »

Megválaszolva

0 komment

Szálláshely-szolgáltatás

Általános

Tisztelt Szakértő! 552006 TEÁOR számon folytatott üdülő bérbeadása pénztárgépköteles tevékenység lenne tudomásom szerint. »

Megválaszolva

0 komment

Karitatív szervezet termékeinek forgalmazása

Általános

Tisztelt Szakértő! Egyházi intézmény kereskedelmi egységében (üzlet) kegytárgy és ajándéktárgy értékesítésével foglalkozunk, pénztárgéppel rendelkezünk, tevékenységünk áfaköteles. »

Megválaszolva

0 komment

Nem számlázott követelés vásárlása

Általános

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy másik kft.-től bizonytalan követelést vásárolt a névérték 50%-áért. A követelést eladó kft. »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Gyerekvállalás kata esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Őstermelő által kapott támogatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X