hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kft. tulajdonos tagja közreműködhet-e a cégben katás vállalkozóként?

  • adozona.hu

Kivás mikrovállalkozás (kft.) tulajdonos tagja szeretne besegíteni a munkavégzésben, elkerülendő a csőd veszélyét, mivel a jelenlegi egészségügyi helyzetben nem talál megfelelő munkaerőt. A tulajdonos tag speciális jogállású, ugyanis az öregségi korhatárt nem érte el, de nyugdíjjáradékot kap, tehát biztosítottnak minősül. Melyik a kedvezőbb megoldás, ha társas vállalkozóként bér nélkül segít átvészelni ezt a nehéz időszakot, vagy váltsa ki a katás vállalkozói igazolványt? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a tag nem rendelkezik öregségi nyugdíjjal és közreműködik a kft.-ben, akkor azt teheti munkaviszony, akár részmunkaidős munkaviszony keretében is. Ez esetben a tb-járulékot legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni. A többi adót, úgy mint a 12 százalék kivát, illetve a 15 százalék személyi jövedelemadót, a tényleges bér után kell megfizetnie.

Ha nem munkaviszonyban működik közre a vállalkozásban, akkor a tb-járulékot legalább a minimálbér vagy garantált bérminimum után, a kivát pedig legalább a garantált bérminimum 112,5 százaléka után kell megfizetnie a cégnek.

Katás vállalkozóként akkor számlázhat be, ha független formában, gazdasági tevékenység keretében nyújt szolgáltatást a kft.-nek. A burkolt munkaviszonyt kerülniük kell, tehát a végzett tevékenységnek valóban olyannak kell lennie, hogy a munkaviszony leplezését kerüljék.

A kata-törvény 14. § (3) bekezdése tartalmazza azt a hét feltételt amelyből kettőnek igazoltan kell teljesülnie ahhoz, hogy az adóhatóság ne minősítse leplezett munkaviszonynak a kft és az egyéni vállalkozó közötti szerződést, ha a cég 1 millió forint elérő bevételt juttat a kiadózónak (például az egyéni vállalkozó saját eszközeit használja, saját telephelyéről nyújtja a szolgáltatást, a munkavégzés módját ő maga határozza meg, a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg stb).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs