hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyidejűleg kft.-tag ügyvezető és katás egyéni vállalkozó járulékai

  • adozona.hu
2

Kft.-nek két ügyvezetője van, férj és feleség. Mindegyik önállóan eljárhat. A férj tagsági, a feleség munkaviszonyban látja el a feladatait. A férj főállású katásként egyéni vállalkozó lett. Kérdésem: lehet-e két főállásnak minősülő jogviszonya, vagy a kft.-ben – a bérösszeg megtartása mellett – módosítani kell a jogviszonyát 4 órás munkaviszonyra? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kiindulás a kérdése kapcsán: A férj többes jogviszonyban áll, a kft.-ben tagsági jogviszonyban látja el a feladatát, és emellett kisadózóként egyéni vállalkozó.

Kérdés volt, hogy lehet-e két főállásnak minősülő jogviszonya?

A kisadózásról szóló törvény alapján, azok a vállalkozók nem lesznek főállású kisadózók, akik a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősülnek, ideértve más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózó jogállást is.

Azaz ha a nem nyugdíjas egyéni vállalkozó kisadózóként is tevékenykedik, és egyidejűleg tagként a kft.-ben társas vállalkozónak minősül, akkor ebben a többes jogviszonyban az alábbi fizetési kötelezettség áll fenn:

A kft.-ben a társas vállalkozó megfizeti a tb-terheket legalább az úgynevezett minimális tb-alapok szerint, azaz 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, amelynek alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese, 10 százalék nyugdíjjárulékot, amelynek alapja minimum a minimálbér. A kft. 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót fizet, és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást legalább a minimálbér 112,5 százaléka után fizeti meg.

Természetesen, ha a fenti minimális alapoknál magasabb jövedelemmel rendelkezik a tag, akkor a jövedelme lesz a tb-terhek alapja.

(Minimálbér: havi 149 ezer forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 195 ezer forint – középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is.)

A kisadózó egyéni vállalkozó nem főállású kisadózóként havi 25 ezer forint tételes adót fizet. 

További kérdés volt, hogy a kft.-ben – a bérösszeg megtartása mellett – módosítani kell-e a jogviszonyát 4 órás munkaviszonyra?

A férj nem áll munkaviszonyban, hanem a kérdésben leírtak alapján a kft.-ben társas vállalkozóként tevékenykedik. Ha azonban a későbbiekben a kft.-ben napi 4 órás munkaviszonyban tevékenykedne (akár a jelenlegi díjazása mellett), akkor a kisadózóként főállású kisadózónak minősülne.

Szakértőnk válaszát követően olvasónk a következőket írta: Nekem még mindig nem tisztázott, hogy katásként fizetheti-e a főállású katások havi 50 ezer forintját (így lesz nyugdíj- és tb-alapja a befizetett összeg után), és a kft.-ben a havi 195 ezer forint után a járulékokat a tagsági jogviszonya után?

Szakértőnk a pótkérdésre a következő választ adta: A kisadózásról szóló törvény (2012. évi CXLVII. törvény 2. § 8. pont g) alpont) alapján, ha a nem nyugdíjas tag a tárgyhó egészében társas vállalkozóként dolgozik, akkor kisadózóként nem lehet főállású kisadózó, így kisadózóként nem lesz biztosított, és csak 25 ezer forint tételes adót fizethet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
radics.zsuzsanna

A konkrét kérdésre - amely két részből állt - azaz "Lehet-e két főállásnak minősülő jogviszony" egyidejűleg vagy "Kft.-ben – a bérösszeg megtartása mellett – módosítani kell a jogviszonyát 4 órás munkaviszonyra" megadtam a válaszokat. Amennyiben a Kérdezőnek további kérdései lennének a konkrét eset illetve a jogi szabályozás kapcsán, szívesen várom azokat válaszadásra.

Ruszin Zsolt

A kérdezőt az zavarja, ami sok más vállalkozót is: miért nem lehet a KATA 50 eFt, ami mentesülést adna Kft társas vállakozói járulékai alól? A jogalkotó sajnos nem így gondolta, ami elég igazságtalan!

A felvázolt esetre két kedvező megoldás is van, sajnos a válaszban egyik se szerepel:

1.
A Kft csupán azért köteles járulékokat fizetni, mert a férj tagként egyben ügyvezető is. Ha "csak" ügyvezető lenne (és a részesedését a feleségének átruházná), akkor máris megszűnne a kötelező járulékfizetés. Ügyvezetőként "jelen lehet" a munkavégzéskor, azonban ez a jogviszonya egyfajta megbízás, ahol nincs kötelező minimálbér. Az ügyvezető megteheti, hogy díjazás nélkül végzi a feladatait. Ilyenkor egyéni vállalkozóként a KATA természetesen 50 eFt/hó lesz.

2.
Ha katásként dolgozik, akkor a Kft-ben elég a férjnek tényleges munkavégzés időtartamára (akár havi félórára). A munkabér így havi néhányszáz forint is lehet, amit természetesen vallani kell, a kis összeg ellenére is!

Tipikus (hamis) kifogások:

1.
A munkaviszony nem lehet ilyen alacsony munkaidejű! Dehogynem lehet! A munkaidőnek nincs alsó határa. Az adóhatóság már ellenőrzött ilyen munkaviszonyt és nem tett rá megállapítást, lásd itt: https://bit.ly/2z9OFFC

2.
Nem lehet a NAV-nak heti 1 óránál kevesebbre bejelenteni a munkavállalót, ami természetesen nem igaz. A NAV már 2016 márciusa óta "dolgozik" azon, hogy törtszámot is lehessen írni a T1041-es nyomtatványra. Amíg ezt sikerül elérniük, addig 1 órát kell írni a heti munkaidő rovatba. Természetesen nem heti 1 óra lesz a tényleges munkaidő, hanem a munkaszerződésben megállapított időtartam, ami akár lehet napi 1 perc is. Lásd itt: https://bit.ly/2NkGoa1

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi adó

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá.

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Keresetkorlát

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close