KATA, KIVA, EVA, TAO összehasonlító kalkulátor 2019

Készítette: Adózóna.hu
Aktuális időállapot: Mi ez?
Segíthetünk?

A jobb ügyfélélmény érdekében azt tanácsoljuk, hogy kalkulátorainkat asztali számítógépen használják!

Megnevezés

 

 

Bruttó bevétel

Forint

Bevétel (nem bér-)költség-tartalma

Forint

Bérköltség

Forint

KIVA korrekciós tételek

Forint

KIVA tőke és osztalékműveletek eredménye

Forint

Tagok száma

Szocho kedvezmény átlagos %-a

%

Kisadózó árengedménye a bruttó árból

%

Megnevezés

EVA

Társasági
adó / Szja

Kisadózó

Kis-
vállalkozó

 

Forint

Bruttó bevétel

Áfa tartalom (27%)

 

Iparűzési adó (2%)

Visszaigényelhető áfa

 

Befizetendő áfa

 

 

Személyes közr. bruttó éves díja (12*195000)

 

Szakképzési hozzájárulás (1,5%)

 

Szociális hozzájárulás adó (19,5%)

 

Szocho kedvezmény átlagos %-a

 

Tagtól levont járulékok (18,5%)

 

Tagi személyi jövedelemadó

 

 

Nettó személyes közreműködői díj

 

 

Megnevezés

EVA

Társasági
adó / Szja

Kisadózó

Kis-
vállalkozó

 

Forint

Adóalapok

 

Adólevonás összege

Osztalék alap

Osztalék szja (15%)

 

 

Adófizetés felső határáig fennmaradó összzeg

 

 

Osztalék szocho alap

 

 

Osztalék szocho 19,5%

 

 

Összes befizetett adó, járulék

Összes Nettó jövedelem

Költségtartalom

Összes bruttó bevétel

Használati útmutató

A kalkulátor összehasonlítja az eva, a társasági adó, a kata és a kisvállalati adó (kiva) alá tartozó adózók nettó jövedelmeit, egyszerűsített számítással és formában. A számítás eredménye tájékoztató jellegű. Számolja ki, hogy melyiket célszerű választania!

Kapcsolódó jogszabály(ok):

2012. évi CXLVII. törvény
1996. évi LXXXI. törvény
2002. évi XLIII. törvény

A kalkulátorral összevetheti, hogy a különböző adózási módok közül melyik a legelőnyösebb az Ön számára.

Figyelem! A kalkulátor az összehasonlíthatóság kedvéért sok esetben egyszerűsített feltételezésekkel számol, és csak éves adatokkal. Így például a tételes kisadózónál (a katásnál) nem számol azzal, hogy az alanyi mentesség értékhatára felett áfakötelezettség is van, abból a feltételezésből indul ki, hogy a vállalkozás alatta marad az alanyi mentességi értékhatárnak, és így az ezen értékhatár feletti többlet KATA adótétellel sem számol. Az iparűzésiadó kulcsot 2%-ként számolja, de természetesen a gyakorlatban ez önkormányzatonként eltérhet. A KATA adóalanyok esetén az iparűzési adó számításánál az egyszerűsített módszerrel számol a kalkulátor, de megjegyezzük, hogy ez előzetes bejelentéshez kötött. Az általános forgalmi adó is egy számított összeg, azon a feltételezésen alapulva, hogy minden költség áfás, és levonható az ezen számlákban áthárított áfa, a 27%os általános kulccsal számolva.
KIVA számításánál az egyszerűsített kalkulátor nem ad lehetőséget részletszámításra a KIVA alaphoz, ez egy külön számítás tárgyát képezi. Segítségként, feltételezve, hogy a megadott bevétel és költségadatok pénzforgalmi szemlélettel azonosak, egy a megadott előzetes összeggel számol kalkulátorunk kiindulásként. A KIVA alap növelő és csökkentő tételeket javasoljuk részletesen áttekinteni, mivel ezek jelentősen változtak. Az egyéni és társas vállalkozók közötti tbj. járulékalap különbözettel nem számol a kalkulátor. Továbbá feltételezzük, hogy szociális hozzájárulási adóban a gazdasági társaság nem vesz igénybe kedvezményt.

Fogalommagyarázat

Ehhez a kalkulátorhoz nincs fogalommagyarázó rendelve.

Kapcsolódó tartalom

Általános információ

Az Adózóna kalkulátorok célja, hogy gyors segítséget nyújtsanak a mindennapi munka során gyakran felmerülő számítási kérdésekben.

A kalkulátorok általános helyzeteket vesznek alapul, ezért tájékoztató jellegűek. A speciális esetek általánostól eltérő körülményeit nem tudják figyelembe venni, ezért a számított értékek egyes esetekben minimális eltérést mutathatnak a minden körülménnyel kalkuláló számításokhoz képest.

A kalkulátorok használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha már regisztrált felhasználónk, kérjük, jelentkezzen be, ellenkező esetben regisztráljon most.

 

Előfizetői funkciók:

A kalkulátorok számításait előfizetőink elmenthetik és továbbküldhetik, ami lehetővé teszi, hogy a különböző számítási variációkat üzleti partnerek illetve döntéshozók felé továbbítsák, azokat összevessék, archiválják.

Előfizetőink használhatják a kalkulátorokat korábbi időállapotokban is.

 

Számítás:

A kalkulátor az Ön által bevitt adatokkal számol.

Az adatokat a szürke alapú mezőkbe tudja bevinni egész számokra kerekítve. Az értékeket a sorok végén szereplő mértékegységekben kell megadnia.

A narancssárga alapú mezők nem kattinthatók, nem tölthetők vagy változtathatók, ezeknek az értékeit automatikusan fogja megadni a kalkulátor.

Ha beírt minden szükséges adatot, és kiválasztott minden szükséges változót, kattintson a „Számol” gombra. Ekkor a gomb alatt lenyíló mezőkben megjelennek a kalkulátor által számított értékek.

Egyes kalkulátoraink előszámításokat is végeznek, amelynek alapján Önnek további beállításokra van lehetősége. Ebben az esetben a számítás menete a következő:

  1. Adja meg az alapadatokat és/vagy változókat
  2. Kattintson az első „Számol” gombra
  3. Adja meg a további adatokat és/vagy változókat
  4. Kattintson a következő „Számol” gombra

 

Eredmény mentése és továbbküldése:

  1. Kattintson a számítások alatt található „Eredmény mentése” gombra.

A kalkulátorok eredményeit csak Adózóna előfizetők tudják elmenteni, és igény szerint továbbküldeni.

Ha Ön még nem előfizetőnk, de szeretné kipróbálni az „Eredmény mentése” funkciót, akkor regisztrálhat a 14 napos próbaolvasásra. Ennek megrendelésekor kérem, vegye figyelembe, hogy egy email címről csak egyszer élhet a 14 napos próba lehetőségével.

Az „Eredmény mentése” gombra kattintva a továbbiakban a felugró „Mentés” és „Mégse” gombokkal tud továbbnavigálni:

  1. A „Mégse” gombbal mentés nélkül tud visszalépni a kalkulátorhoz.
  2. A „Mentés” gombra kattintva a kalkulációt elmenti az Adózóna oldalon, amelyet az ekkor megjelenő „Mentett eredményeim” mezőből a későbbiekben is elő tud hívni. A számítások az adott kalkulátornál tekinthetők meg a következő formátumban: EKHO kalkulátor 2013 (2014.04.24., 16:31).

Kérjük, amennyiben több számítást szeretne menteni egy kalkulátornál, akkor azoknak válasszon eltérő elnevezést, mert azonos néven nem menthető több kalkulátor.

  1. Amennyiben később szeretné újra megnézni az itt elmentett eredményeket, kattintson a érintett sorban a „visszatölt” gombra, ekkor az adatok ismét megtekinthetőek lesznek a kalkulátorban.

A mentett eredmények visszatöltésekor győződjön meg róla, hogy a mentésnek megfelelő időállapotú kalkulátor verzión áll az oldalon, mert a mentett eredmények csak az akkori kalkulátor verziókba tölthetők vissza megfelelően. (Ld. következő pontot is.)

  1. A mentett számítás sorában lévő „töröl” gombbal törli a listából a mentett számítást.
  2. Ha a számítást el szeretné küldeni a levelezőfiókjába, akkor kattintson a mentett kalkulátor mellett a továbbküldés ikonjára (levél). A felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. A kalkulátor a küldemény csatolmánya lesz.

 

Korábbi időállapotok használata:

Előfizetőink számára egyes kalkulátorok elérhetők korábbi időállapotokban is. Ennek az az előnye, hogy akár korábbi évek előírásainak megfelelően is el tudják készíteni a kívánt számításokat.

Ahhoz, hogy korábbi időállapotban tudjon számítást végezni, válassza ki a kalkulátor címe alatt jobbra található „Aktuális időállapot:” legördülő menüből azt az időállapotot, amelyet használni szeretne, majd a szokott módon írja be a szükséges adatokat, és végezze el a számítást.

Az egyes kalkulátorok mellett csak abban az esetben érhetők el korábbi időállapotok, amennyiben az létezett az Adozona.hu oldalon már korábbi állapotában is.
A kalkulátoroknak akkor nincsenek korábbi időállapotai, ha a kalkulátornak nem volt korábbi verziója, vagy időközben olyan mértékű szerkezeti változáson esett át, hogy a két kalkulátor eredményei már nehezen lennének összehasonlíthatók.

Hibajelentés:

Ha a kalkulátor működésében vagy számításában hibát észlel, lehetősége van arra, hogy erről hibaüzenetben értesítsen bennünket.

A „Hibajelentés” funkció csak abban az esetben működik, ha az Ön gépén van beállítva alapértelmezett levelező fiók. Ha a „Hibajelentés” gombra kattint, felugró ablakba automatikusan betöltődnek az e-mail küldéséhez szükséges adatok, amelyeket tetszés szerint módosíthat. Az üzenetében kérjük, írja le, hogy milyen hibát talált a kalkulátor működésében, hogy azt a lehető leggyorsabban ellenőrizhessük. Az üzenet elküldése után szerkesztőségünk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Ha nincs beállítva a gépén alapértelmezett levelező, az automatikus Hibajelentés funkció nem fog működni. Észrevételeit a kalkulátor működésével kapcsolatban természetesen így is várjuk, amelyeket ebben az esetben kérjük, az [email protected] címre küldjön el. Levelében jelezze, hogy mely kalkulátorral és milyen jellegű hibát tapasztalt. Segítségét köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X