191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Közösségi jutalék számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy árufuvarozással foglalkozó cég külföldi áfát igényel vissza. A visszaigényléssel egy külföldi céget bíz meg (ez lehet francia, német, osztrák), amely a szolgáltatást kiszámlázza jutalékként. A számla összege áfát nem tartalmaz. Kérdés: az áfabevallás melyik sorában kell szerepeltetni a jutalékszámlát? Kérem mielőbbi válaszát! Tisztelettel.

Utazási iroda számlázása Kérdés

Utazási iroda, amely Magyarországon lévő szálláshelyet bérel, annak költségét kiszámlázza egy romániai utazási irodának, fordított adózással, mivel mindkét vállalkozásnak van közösségi adószáma. A magyar utazási iroda visszaigényli a szállás után kiszámlázott levonható áfát, az értékesítésnél pedig a fordított áfa szabályait alkalmazza. Nem árrés szabályai szerint adózik, hanem az általános szabály szerint. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jár-e el az áfa szempontjából, amikor kiszámlázza és visszaigényli az áfát? Köszönöm a segítséget.

Neta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk észlelte, hogy egy külföldi partnerünknek kiszámlázott netás termékek neta értékét nem vontuk le a fizetendő adónkból! Már 2016-ban sem! Az lenne a kérdésem, hogy a tárgyhavi bevallásunk fizetendő adójából levonhatjuk a különbözetet vagy revíziózzuk a bevallásunkat visszaigényelve az összeget? És a 2016-os évi többlet? Válaszát előre is köszönjük!

Utazási iroda könyvelése Kérdés

Van-e különbség az utazási iroda és az utazásszervező által értékesített utak könyvelésében? Van egy utazási iroda, ahol a közösség területéről vásárolnak utakat, ezeket fordított adózással számlázzák ki, viszont cégnek felmerülő költségeket áfásan könyveljük le, így mindig visszaigényelhető poziciója van. A kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk-e el amikor a fordított adózású komplex utakhoz kapcsolódó áfát visszaigényeljük? Azzal tisztába vagyunk hogy az utazásszervező nem igényelheti vissza az áfát, mert árrés szerint adózik, de az utazási iroda nem árrés szerint adózik. Köszönöm a segítségüket.

Áfa – teljesítési hely rendezvényszervezés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét az alábbi kérdés megválaszolásával. Egy magyarországi, EU adószámmal rendelkező cég rendezvényt szervez egy belga székhellyel, EU adószámmal rendelkező cég számára, ahol a számla továbbszámlázott szolgáltatást tartalmaz, egy másik belga cég rendezvényszervezési szolgáltatását számlázza tovább. A bejövő számlát kiállító belga cég, mivel a rendezvény helyszíne Belgium, ezért helyi, belga áfával növelt számlát állít ki. A továbbszámlázásnál a magyar cég a kiállított számla esetében milyen áfakulcsot köteles alkalmazni? (Az áfatörvény 42. §-a szerint, ha a rendezvény helyszíne Belgium, akkor ott a fordított adózás szerint kell kiállítani a számlát?). Ha az igénybevevő nem adóalany, akkor milyen áfa alkalmazásával kell a számlát kiállítani? Az igénybevett szolgáltatás áfáját az ELEKÁFA nyomtatványon lehet visszaigényelni? Segítségét előre is köszönöm!

Szolgálati lakás visszaigényelhető áfája Kérdés

A társaság saját tulajdonában lévő ingatlant (szolgálati lakás) bérleti díj ellenében munkavállalójának adja ki. Az ingatlan értékesítésére és bérbeadására az adókötelességet választottuk. A bérleti díjat havonta áfásan számlázzuk. Kérdésünk: a szolgálati lakás közüzemi számlái, egyéb javítási munkái után az áfát vissza lehet-e igényelni. Előre is köszönjük a választ.

Lízing áfája Kérdés

Egyéni vállalkozó (nem taxis) nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárol. Kérdésem: A lízingdíj áfatartalmát visszaigényelhetem? Tudomásom szerint a nyílt végű pénzügyi lízinget az áfatörvény szolgáltatásként kezeli, és ha a személygépkocsit a tevékenység végzéséhez használom, amit menetlevéllel igazolok is, és megfizetem a cégautóadót, a tőkerészre jutó áfát számla ellenében visszaigényelhetem. Az áfatörvény nem tesz különbséget egyéni vállalkozó vagy cég esetében a visszaigénylésben? A személygépkocsit a vállalkozó a tárgyi eszközei között nyilvántartásba veheti-e és értékcsökkenést elszámolhat-e rá?

Hamarosan lejár a külföldi áfa visszaigénylési határideje Cikk

Még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját a hazai cégek, helyette inkább bruttó költséget könyvelnek. A magyar vállalatok többségét leginkább a vélt adminisztrációs terhek tartják vissza, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy a belföldön letelepedett adóalany már több éve a magyar adóhatósághoz egy elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen igényelheti vissza ezt az áfát hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Áfa: felülbírálta a bírósági ítéletet a Kúria Cikk

A bíróság ítéletében nem állapíthatja meg a számla szerinti gazdasági esemény hiányát, ha ezt az adóhatóság határozatában nem vitatta – mondta ki határozatában a Kúria.

Ingatlan eladás-vétel szja-vonzata Kérdés

Egy magánszemély 2014-ben eladott egy ingatlant, a fizetendő szja-t befizette. Most 2017-ben a vele egy háztartásban élő gyermeke vásárol egy ingatlant. A kérdésünk az, hogy a befizetett adóból visszaigényelhető-e az 5 éven belül családtag által vásárolt ingatlan adója? Köszönettel: Reiter Tiborné

Áfa-visszaigénylés felszámolás, végelszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: van-e lehetőség visszaigényelhető áfa kiutalásának kérésére felszámolás, illetve végelszámolás alatt, vagy azt csak a záró bevallásban lehet kérni? Köszönöm válaszát

Ingatlan-felújítás utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! További kérdés merült fel az ingatlan-felújítás áfa visszaigénylésével kapcsolatban. Ha az előző kérdésben említett fogászati tevékenységet folytató kft. a vásárolt lakóingatlant bérbeadja egy másik cégnek, akkor a bérbevevő cég a lakóingatlan felújításával kapcsolatos költségek utáni áfát visszaigényelheti-e? Ha igen, akkor a T201-es nyomtatványon a bérbevevőnek mit kell a NAV felé bejelenteni, hogy az áfát- visszaigényelhesse? Bognárné

Ingatlan, vásárolt eszközök áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó új lakást vásárol a vállalkozásába bérbeadási szándékkal, az ingatlanba vásárolt eszközök, bútorok, például ágy, ágykeret, nappali bútor, fürdőszoba bútor stb. elszámolható-e költségként, esetleg visszaigényelhető-e az áfája? A másik felmerült kérdés az lenne, hogy értékesítés esetén meg kell majd fizetnie az áfát? Köszönettel JT

Illeték-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől termőföldet vásároltam, melyen 2029-ig haszonbérleti szerződés volt. A NAV kivetette az illetéket, amit meg is fizettem. A haszonbérlő most hajlandóságot mutat, hogy a szerződést közös megegyezéssel felbontsuk, így saját művelésbe tudnám venni a területet. Nem kell illetéket fizetni azon adásvétel után, melynél öt éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől öt évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell művelniük. Az adásvétel óta még nem telt le az öt év, jelenleg a 2. évben vagyunk, és aratás után lenne aktuális a haszonbérleti szerződés közös megegyezéssel történő felbontása. Azt szeretném tudni, hogy a megfizetett illetéket visszakérhetem-e a NAV-tól? Üdvözlettel: Welchner Gáborné

Amikor bennragadhat a visszaigényelhető áfa Cikk

Előfordulhat, hogy az adózónak véglegesen le kell mondania a továbbvihető levonható áfáról? Olvasói kérdésre dr. Somos Géza ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close