191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Klímaberendezés áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna, Termelő cég vagyunk. Van termelőcsarnokunk és külön irodaházunk. A kérdésünk, hogy a termelő cég adminisztrációs munkáját végző irodaházba felszerelt klíma berendezés áfája visszaigényelhető-e?

Áfa-visszaigénylés fővállalkozói (generálkivitelezési) szerződés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a generálkivitelezési szerződés keretében létesülő önálló családi ház áfa-visszaigényléséhez kapcsolódik (egyszerűsített engedélyezési eljárás alá eső kivitelezés esetén). Adott egy fővállalkozói kivitelezési szerződés családi ház építésére mely során a fővállalkozó 5 százalékos áfával állítja ki a számláit a megrendelő felé (aki magánszemély). A beépített anyagokat minimális részben a Megrendelő, legnagyobb arányban a fővállalkozó szerzi be, természetesen 27 százalékos áfás számlákkal a fővállalkozó cégére kiállítva. A vállalkozó által beépített anyagok és berendezések ellenértékét a megrendelő 27 + 5 százalékos áfatartalommal fizeti meg, de természetesen ez a szerződésben ilyen formán nincs írásban explicit rögzítve. Kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok vagy megkötések figyelembe vételével, és milyen mértékben tudja a fővállalkozó az ezen számlákra vonatkozó áfatartalmat visszaigényelni? Feltételezve például hogy összességében bruttó 20 millió forint összértékű anyag és berendezés került beépítésre, visszaigényelhető-e annak teljes áfatartalma, vagy van-e bármilyen korlátozás erre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S.

Személygépkocsi-alkatrészek áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó vállalkozás az eladandó használt személygépkocsikhoz vásárolt alkatrészek áfáját visszaigényelheti-e? A vállalkozás külön autóalkatrészek forgalmazásával nem foglalkozik. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Okostelefon áfájának visszaigénylése Kérdés

Okostelefon áfája visszaigényelhető?

Indokolási hiba miatt dobta vissza a Kúria az áfa-visszaigénylési ügyben hozott bírósági ítéletet Cikk

Új eljárásra kötelezte a Kúria Kfv.I.35.646/2017/10. számú jelentős (áfa-visszaigénylési) ügyben hozott döntésében a bíróságot, mert az nem ad számot a saját belső meggyőződéséről, hanem az alperesi határozatban foglaltak egy- az egyben történő átemelésével indokolta ítéletét.

Beruházás bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy társaság, amely a saját ingatlanát – ingatlannyilvántartásilag üzleti ingatlan – felújítja, annak értékét beruházásként könyveli, az áfáját pedig visszaigényli, továbbá az üzleti ingatlant áfásan bérbeadja. A beruházás befejeztével a ingatlanokat át szeretné minősíteni lakóingatlanná, a lakóingatlan bérbeadást nem teszi adókötelessé. A kérdésem, hogy helyesen járt-e el a társaság akkor, amikor az átminősítést megelőzően a beruházás áfáját visszaigényelte, majd a beruházás befejeztével kezdeményezi az átminősítést és azt követően adómentesen ad bérbe?

Motorkerékpár vásárlása nyílt végű pénzügyi lízinggel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy társaság szeretne motort vásárolni 1200 m3-t, a kereskedésben azt mondták, hogy nyílt végű pénzügyi lízinggel is megvehetik, aminek az áfáját ebben az esetben visszaigényelhetik, ugyanúgy, mint az autónál. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van? Segítséget előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fejes-Nagy Hajnalka

USA, áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai cég 27 százalékos áfás számlát bocsátott ki vállalkozásunk részére. A számla interneten keresztül végezhető vizsgáról szól. A cég nem rendelkezik EU-s vagy magyar adószámmal. Kérdésem: jó így ez a számla, visszaigényelhetem, esetleg itt érvényes a B2B viszony? Köszönettel várom válaszát, üdvözlettel Anna

Ingatlanépítés, áfa visszaigénylése támogatott lakhatás tevékenység esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörbe tartozó nonprofit gazdasági társaság, amely jelen pillanatban generálkivitelező bevonásával sérült, fogyatékkal élő emberek számára épít otthont. A vállalkozás támogatott lakhatás keretében fog otthont, ellátást, fejlesztő foglalkoztatást nyújtani autizmussal, egyéb értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek számára. Kérdésként merül fel, hogy az ingatlanépítés során felmerülő áfa levonásba helyezhető-e vagy sem. Tevékenységének térítési díjainak egy részét a szociális ellátásról szóló törvény szerint kell megállítania. A számlázásra kerülő díjakból lesz, ami speciális jellegre tekintettel áfamentes körbe tartozik. És lesz, ami áfa felszámításával történik. Ennek aránya most még nem látható. Van-e valamilyen különleges szabály, mely lehetőséget biztosít az ingatlan építéséhez kapcsolódó áfa levonásba helyezésére, visszaigénylésére. Válaszát köszönöm.

Jövedéki adó visszaigénylésének időszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját kamionnal fuvarozást végez (saját magának és megbízói részére egyaránt). Eddig nem igényelte vissza a jövedéki adót, most tenné meg 2018-ra vonatkozóan visszamenőleg. A törvény szerint ezt az adózó megteheti havi, negyedéves és éves időszakokban. Kérdésem, hogy van-e lehetőség arra, hogy az idei évben 1-3. hóra és 4-6. hóra negyedéves visszaigényléssel, míg 7. hótól kezdődően havi visszaigényléssel él az adózó? Üdvözlettel: Pintér László

Több ehót fizetett a kelleténél? Így kérheti vissza Cikk

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó az osztalék után fizetendő 14 százalék egészségügyi hozzájárulásnál (eho) több éven keresztül nem vette figyelembe a társas vállalkozás által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék összegét. Az szja-bevallások önellenőrzésével visszaigényelhetők-e a 2014-2017. éveket érintő összegek? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Különadó eltörlèse Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! Most, hogy eltöröltèk visszamenőleg a különadót, hogy kaphatja vissza a magánszemély a tőle már februárban levont adó összegèt? Már nem dolgozik a volt munkáltatójánál. Van erre valamilyen határidő? Válaszát előre köszönöm!

Ingatlanvásárlás cégtől Kérdés

Cégtől vennék lakást, melynek ára 27 százalék áfát tartalmaz. Milyen lehetőség van arra, hogy az áfát vissza lehessen igényelni?

Telefon áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a telefonszámla áfáját 100 százalékban visszaigényli, mert a számla bruttó értékének 30 százalékát kiszámlázza a telefont használó dolgozóknak. A kiszámlázást természetesen áfásan teszi és befizeti az áfát utána. De a kft. semmilyen nyilvántartást nem vezet, módszert nem választott, hogy mi alapján számlázza ki a 30 százalékot. Semmilyen dokumentummal, megosztással stb. nem tudja a magánhasználatot alátámasztani, hogy az mennyi lenne. Jól jár-e el a cég ezzel a magatartással? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni egy közösségen belül igénybe vett szolgáltatás számlájával kapcsolatban. Egy spanyol cég 0 százalék áfa összeggel számlázott a magyar kft. felé részvételi díjat, feltüntetve megjegyzésben, hogy adómentes EU-s kereskedelem. A magyar kft. közösségi adószáma szerepel a számlán. Az Európai Bizottság holnapján a közösségi adószám érvényességének ellenőrzésénél lekérdezve az eladó spanyol cég adószáma érvénytelen volt. Hogyan kell ezt a számlát könyvelni áfa szempontjából? A 18A60-as bevallásban az érvénytelen adószámot fel kell tüntetni? A számla végösszegére rászámolva a 27 százalék áfa összeget be kell vallani fizetendő áfaként a NAV felé, a levonható áfát pedig nem szabad visszaigényelni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close